Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Steeds meer schooldirecteurs geven er de brui aan (Loes Vandromme)

Steeds meer schooldirecteurs geven er de brui aan (Loes Vandromme)

Nieuws
08/09/2023

"De krapte op de arbeidsmarkt treft de scholen al langer, en leidt er onder meer toe dat er maar heel weinig kandidaat-directeurs zijn," zegt Vandromme. Schoolbesturen kunnen dan ook niet echt selecteren wie voor hun school een goede directeur zou zijn. "Een sterke, stabiele directeur is nochtans de sterkhouder van een school, dé spilfiguur om op schoolniveau de kwaliteit van het onderwijs te garanderen en het lerarentekort in te perken", stelt ze.

Vandromme bevroeg de scholen onder meer naar de inzet van de extra middelen voor administratieve en beleidsondersteuning. Maar bijna de helft van de scholen antwoordde dat deze middelen in de klassen werden ingezet voor zorg, om leerkrachten een voltijdse job te kunnen aanbieden of om afwezige leerkrachten te vervangen. Soms worden deze middelen (nog) niet gebruikt omdat ze te laat op het schooljaar kwamen, vaak blijken ze ook te versnipperd. "Zo wordt ingeboet aan beleidsondersteunend werk," zegt Vandromme.

Druk van ouders en leerlingen

Het gebrek daaraan en aan een degelijke omkadering zijn net twee redenen waarom schooldirecties onderuitgaan. De grootste oorzaak van de hoge afwezigheidscijfers bij schooldirecties is precies van psychosociale aarde, leerde het laatste ziekteverzuimrapport van Onderwijs Vlaanderen al. Uit haar bevraging leidt Vandromme ook af dat bij schooldirecties de steeds groter wordende diversiteit en de daarmee gepaard gaande nood aan differentiatie zwaar doorwegen, net als de druk van kritische ouders en leerlingen. "Om nog maar te zwijgen over de vele verplichtingen rond preventie, veiligheid en allerhande infrastructurele aangelegenheden."

Auteurs: