Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Steeds meer gezinnen vragen hulp, ook in kleine gemeenten

Steeds meer gezinnen vragen hulp, ook in kleine gemeenten

Nieuws
12/12/2022

De Kapstok is daarom gestart met een bewustmakingscampagne, ook scholen en jeugdverenigingen doen mee. Volgende week start de Warmste Week van Studio Brussel. Ook die staat in het teken van kansarmoede.

(lees verder onder de foto)

"Schroom opzij zetten"

Om de twee weken komt Jan naar De Kapstok om voeding. En dat doen meer dan 100 gezinnen uit Pittem en Wingene, een verdubbeling sinds de coronacrisis. Toch durven ook veel mensen de stap nog niet zetten en daarom start de armoedevereniging een bewustmakingscampagne.

"Er is die schroom om de stap te zetten", zegt Jan. "Ik kan wel begrijpen dat dat voor sommige mensen moeilijk is, maar ik heb het me nog geen seconde beklaagd."

"We willen ervoor zorgen dat mensen anders kijken naar armoede", zegt Maria Declerck van De Kapstok. "Er zijn vaak vooroordelen. De mensen zien een gsm en een auto, maar het is niet omdat je een auto en gsm hebt dat je niet in armoede leeft."

(lees verder onder de foto)

Kapstokken versieren

800 affiches in het straatbeeld en reuzekapstokken op pleintjes moeten voor een andere kijk zorgen. Ook de basisscholen werken mee.

"We hebben aan de scholen gevraagd om kapstokken te versieren. De bedoeling is dat de kinderen die dan thuis voor het raam hangen."

De vzw verkoopt ook tweedehandskledij, met de opbrengst daarvan koopt ze dan de voeding en er zijn ook de overschotten van de lokale supermarkten en bakkers.

Het sociaal contact in De Kapstok is misschien wel nog het belangrijkste en dat beseffen ook de gemeentebesturen die jaarlijks subsidies uittrekken.

Auteurs: