Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Steeds meer bewindvoerders nodig, een online steunpunt helpt hen nu

Steeds meer bewindvoerders nodig, een online steunpunt helpt hen nu

Nieuws
11/01/2022

Onder meer door de toename van dementie zijn in onze provincie alleen al 10.000 mensen niet langer bekwaam om hun zaken goed te regelen. En dan is bewindvoering aan de orde. Vincent van Quickenborne, minister van Justitie: “Bewindvoering gaat over mensen die niet langer in staat zijn om over hun eigen vermogen te beschikken. En dan wordt een bewindvoerder aangesteld. En dat gaat over heel veel Belgen, meer dan 130.000 zelfs. En daar worden heel veel vragen over gesteld. Als ze bijvoorbeeld een schenking willen doen, kunnen ze dat nog doen? En hoe moet dat dan gebeuren?”

Alle vragen van familieleden of vrienden, maar ook van bewindvoerders zelf worden voortaan beantwoord op de website van het steunpunt. Het is een unieke samenwerking tussen de balies, de vrederechters en de griffies in West-Vlaanderen.

Voorbeeld

In onze provincie zijn er dus 10.000 mensen die hun zaken en belangen noodgedwongen laten waarnemen door een bewindvoerder. De gepensioneerde dokter Luc Braeckeveldt bijvoorbeeld is vader van een zoon met het syndroom van Down, die in een instelling verblijft. “We hebben een zoon die nu 50 jaar gaat worden. Mijn echtgenoot en ik zijn altijd zeer bezorgd geweest voor zijn toekomst en we hebben hem altijd willen beveiligen tegen de omgeving waarin hij leeft. Daarom vonden wij het ideaal om, eens het eenvoudiger werd, via de vrederechter de bewindvoering aan te vragen."

Luc voert de bewindvoering over zijn zoon uit samen met zijn echtgenoot. Voor zijn zoon, zijn eigendommen en bezittingen, vinden ze dat het veiligste. “Dat vraagt een beetje administratief werk. Je moet jaarlijks bij de vrederechter een verslag indienen."

Het steunpunt wil nu vooral hulp bieden aan iedereen die nood heeft aan extra info.

Auteurs: 
Redactie