Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Start infomomenten: al 50 bezwaarschriften rond Ventilus

Start infomomenten: al 50 bezwaarschriften rond Ventilus

Nieuws
25/09/2023

Ventilus is de toekomstige hoogspanningslijn die elektriciteit van de windmolenparken op zee naar het binnenland moet brengen. Sinds 29 augustus is het openbaar onderzoek gestart. Dat loopt nog tot en met 27 oktober. Daarbij kan iedereen vragen, opmerkingen en suggesties indienen. Intussen ontving het Departement Omgeving al een vijftigtal bezwaarschriften. "Het gaat niet allemaal om bezwaren, ook om vragen en suggesties, maar die maken er wel deel van uit", zegt de woordvoerder van het Departement Omgeving Ann Heylens.

(Lees verder onder de foto)

Informatiemomenten

Tijdens het openbaar onderzoek zijn verschillende informatiemomenten gepland. Zo gaat de eerste deze avond van start in Zedelgem. Zo’n 100 inwoners zijn daarvoor ingeschreven. Naast de Vlaamse overheid, is ook hoogspanningsnetbeheerder Elia aanwezig. Zij willen vooral de compensatievergoeding voor de getroffen bewoners en landbouwers toelichten.

Verder zijn er nog infomarkten in Brugge, Deerlijk en Izegem. Voorafgaand aan de infomomenten vonden al individuele gesprekken plaats met inwoners die zich het dichtst bij het tracé bevinden.

(Lees verder onder de foto)

Vlaamse regering moet knoop doorhakken

Het Departement zal alle bezwaarschriften verwerken en beoordelen. Daarna wordt het ontwerp voor het GRUP met de beoordelingen opnieuw overgemaakt aan de Vlaamse regering. Het is dan aan de Vlaamse regering om dan een definitieve beslissing te nemen of om nog aanpassingen door te voeren. Daarvoor heeft de regering 180 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek.

Auteurs: 
Celien Tanghe
Belga