Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Staking dreigt bij Gerechtelijke Politie

Staking dreigt bij Gerechtelijke Politie

Nieuws
08/04/2022

Volgens de FGP is de geplande verhuizing nefast voor het onderzoek naar misdrijven in de Westhoek. Ze vrezen ook een inefficiënte werking en menen dat ze ook persoonlijk op kosten gejaagd worden. Florent Patteeuw, Politievakbond VSOA: “In Ieper gaat het om 13 personeelsleden die men wil verhuizen naar Kortrijk of Brugge. En in Veurne gaat het momenteel om 11 personeelsleden die naar Brugge of Kortrijk moeten.”

In 2015 was de recherche in Veurne en Ieper, samen nog 60 mensen sterk. Naar eigen zeggen werken ze in degelijke gebouwen. Het plan om zowel de FGP van Ieper als Veurne op te doeken en samen te brengen in verafgelegen aftandse gebouwen in Brugge en Kortrijk, botst op weerstand. “Dat is inderdaad niet goed voor de efficiëntie. Enerzijds is er de kennis van het terrein. Ook de contacten met de politie en met de lokale bevolking. Hier kennen we de mensen en gaan we ook veel sneller informatie verkrijgen dan in de toekomst het geval zal zijn.”

De Federale Gerechtelijke Politie voert onderzoek naar moord, criminaliteit en misdrijven. Volgende week dienen ze de stakingsaanzegging in. Dan starten onderhandelingen. De kans is groot dat slachtoffers in de kou blijven staan en dat tijdens de staking dossiers blijven liggen.

Reactie directie: Centralisatie is net goed

Bij de directie van de Federale Gerechtelijke Politie delen ze de analyse van de politievakbond niet. Ze zijn wel bereid om te onderhandelen met de inspecteurs van Ieper en Veurne. De lokale nabijheid bijvoorbeeld lijkt de directeur van de politie-inspecteurs minder prioritair. Want de FGP is  een recherchedienst die steeds vaker grensoverschrijdende criminaliteit onderzoekt. (lees verder onder de video)

Volgens de gerechtelijk directeur van de federale recherche in de Zandstraat in Brugge, Kurt Desoete, is het de bedoeling om de onderzoekscapaciteit van de FGP in West-Vlaanderen fors op te voeren. Hij wil dat meer gespecialiseerde teams in complexe misdaadonderzoeken met betere middelen gecentraliseerd worden. De ongerustheid over het toegenomen woon-werkverkeer van de inspecteurs begrijpt hij en daarvoor moeten oplossingen zijn.

Auteurs: