Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Speciale camera's betrappen sluikstorters

Speciale camera's betrappen sluikstorters

Nieuws
22/05/2018

Een blikje uit je auto gooien of sluikstorten aan de glascontainer. Iedereen weet dat het niet kan, maar toch gebeurt het nog al te vaak. Het probleem aanpakken met camera’s is natuurlijk niet nieuw, want al heel wat gemeentes in Vlaanderen doen het op die manier. Maar MIROM heeft de voorbije maanden z’n eigen systeem ontwikkeld, dat werkt via gezichts- en nummerplaatherkenning. Koen Van Overberghe, directeur MIROM: " Waar wij in slagen en waar we toch best trots op zijn is dat wij auto’s aan hoge snelheid kunnen filmen. Zowel de daad, het wegwerpen van het blikje, en dat duurt maar een fractie van een seconde, als de nummerplaat."

Hotspots

Hoe die mobiele camera’s eruit zien, dat wil MIROM niet kwijt, om het verrassingseffect te behouden. Ze kunnen wel tot 2 weken autonoom werken, dag en nacht. Voorlopig zijn er 4 camera’s die overal op zogenaamde hotspots zullen geplaatst worden, verdeeld over 12 gemeentes. Koen Van Overberghe: "In het bijzonder zijn dat de glasbollen, textielcontainers, langs invalswegen, grachten. Ook parkings, langs wandelpaden en fietspaden."

Gasboete tot 350 euro

Zwerfvuil en sluikstorten blijft een groot probleem, en ’t is ook duur. ’t Kost u en mij 24 euro per jaar om alles op te ruimen. Wie zich met dit nieuwe systeem laat betrappen, riskeert een GASboete tot 350 euro. Henk Kindt, voorzitter Mirom: "Het blijft heel belangrijk om te sensibiliseren en aan preventie te werken, dat doen we ook met alle gemeentes. Maar eigenlijk is die repressie een beetje het sluitstuk. Daar eindigt het, als de rest niet meer helpt."

Auteurs: