Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Solden starten met gematigde verwachtingen

Solden starten met gematigde verwachtingen

Nieuws
03/01/2022

De nieuwe maatregelen rond winkelen kunnen ook een impact hebben op de verkoop. Zo mag je maar per twee winkelen en mogen winkels maximum een klant per 10 m² toelaten. Winkeliers in Knokke-Heist wachten alvast met een bang hart af. Al hebben ze ook geleerd uit de vorige coronaperiode. "We hebben minder ingekocht, zodat we niet met een overdreven voorraad achterblijven."

Een bevraging van Mode Unie, de sectorfederatie van de zelfstandige modewinkeliers, wees uit dat iets meer dan de helft van de zaken verwacht dat ze evenveel zullen verkopen als tijdens de wintersolden vorig jaar. Zowat 40 procent rekent op een lagere omzet. Ook volgens zelfstandigenorganisatie NSZ is er weinig optimisme te horen bij detailhandelaars. Slechts een kwart verwacht tijdens de solden een betere omzet dan in januari 2021, luidt het, terwijl ook dat al een slechte maand was. Volgens het NSZ lagen de inkomsten van de winterkoopjesperiode vorig jaar 40 procent lager dan in 2020.

Grote zorgen

De winkeliers zitten bovendien nog met grote voorraden, zegt de zelfstandigenorganisatie voorts. Het voorbije jaar was dan ook niet denderend, benadrukken zowel het NSZ als de Mode Unie. Uit de bevraging van die laatste sectorfederatie blijkt dat de verkoop van de zelfstandige modewinkeliers in het najaar tegenviel: 57,5 procent gaf aan minder te hebben verkocht dan in het 'normale' jaar 2019, terwijl slechts een vijfde een beter resultaat boekte. Gemiddeld lag de omzet 15 tot 20 procent lager dan in 2019. "Thuiswerk, beperkte horeca, weinig events en kleinere feesten zorgen ervoor dat consumenten minder kleding kopen", zegt Isolde Delanghe van de Mode Unie.

Daarnaast hadden ook sluitingen in maart en april vorig jaar een grote impact op de omzet, benadrukt Ann Van Doren van het NSZ. "Het is een understatement dat de detailhandelaars zich grote zorgen maken", zegt ze. "De algemene omzet is nog altijd erg laag." Volgens de Mode Unie starten de moderetailers gemiddeld met kortingen van 30 procent, wat in de lijn ligt van andere jaren.

Auteurs: 
Belga - Redactie