Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Slachthuizen willen overtollig varkensvlees invriezen

Slachthuizen willen overtollig varkensvlees invriezen

Nieuws
08/05/2020

Ze dringen aan op Europese steun om het vlees massaal in te vriezen en zo de prijzen op de markt te helpen stabiliseren. Na de aardappelsector is het aan de varkenssector om aan de alarmbel te trekken. De afgelopen weken ging de prijs voor varkensvlees in vrije val. Door de coronacrisis is de markt plots een pak kleiner geworden, legt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV (Federatie van het Belgisch Vlees) uit. Er is in eigen land geen afzet meer mogelijk in de horeca, terwijl de concurrentie op de Europese markt is toegenomen. Andere Europese landen kunnen bovendien nog exporteren naar China. Belgische bedrijven kunnen dat niet: door de aanwezigheid van de Afrikaanse varkenspest in ons land blijven voorlopig de Chinese grenzen op slot voor Belgisch varkensvlees.

Varkensproductie kan niet stilgelegd worden

Waar eind 2019 nog 1,45 à 1,76 euro per kilogram varkensvlees werd betaald, is dat de voorbije weken gedaald naar 1,10 euro. "Elke week gaat er ongeveer 10 cent af", aldus Gore. Een bijkomend probleem is dat het aanbod van varkens vanuit de landbouwbedrijven richting de slachterijen maar blijft komen. "Je kunt de varkensproductie niet zomaar afremmen. Dat duurt maanden", klinkt het bij FEBEV.

Voedselbanken

De federatie wil dat België bij Europa aandringt om private opslag voor varkensvlees mogelijk te maken, net zoals het vandaag al kan voor bijvoorbeeld rund. Varkensvlees zou dan 3 à 6 maanden kunnen opgeslagen worden in diepvriescellen. Van zodra de prijzen weer aantrekken, kan het vlees opnieuw op de markt worden gebracht. De slachterijen en verwerkers kunnen dan aanspraak maken op een onkostenvergoeding voor de stockage. Een andere optie is om, in navolging van de aardappelsector, wekelijks enkele tonnen varkensvlees te laten opkopen door de overheid. Dat vlees kan dan naar de voedselbanken.

Auteurs: 
Belga