Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Secundair onderwijs start met afkoelingsweek

Secundair onderwijs start met afkoelingsweek

Nieuws
08/02/2021

De opmars van het coronavirus en de nieuwe varianten heeft het onderwijsveld er toe bewogen een afkoelingsweek in te voeren in de week voor de krokusvakantie. Het gaat niet om een week vakantie, wel om een periode van afstandsonderwijs in het secundair onderwijs. In totaal zullen ruim 400.000 leerlingen zo thuis les volgen.

De leerlingen van het lager onderwijs, de kleuters en de kwetsbare scholieren van het BuSO OV1 en OV2 kunnen deze week wel naar school gaan. Voor hen is afstandsonderwijs niet alleen moeilijker te organiseren, maar zou er bij een collectieve sluiting ook opnieuw buitenschoolse opvang moeten georganiseerd worden, al zeker voor de kinderen van ouders met een essentieel beroep. Dat zou betekenen dat er verschillende bubbels van verschillende scholen met elkaar vermengd worden, net wat virologen afraden, stelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

"We kiezen niet voor de makkelijkste, maar voor de moeilijkste weg", verklaarde hij eerder. Het zou volgens de onderwijsminister vanuit het beleid veel makkelijker zijn om de scholen te sluiten. "Niks is zo gemakkelijk. Maar scholen sluiten is het allerlaatste wat we gaan doen. Onderwijs, het recht op leren, is een essentieel grondrecht."

Problemen met Smartschool

De schoolweek is voor veel leerlingen en leerkrachten wel begonnen met een overbelaste Smartschool. Vanaf 10u30 zou het digitale platform voor scholen weer "werkbaar" zijn, zegt een woordvoerster namens het bedrijf. "Het niveau van activiteit was niet te voorspellen. De activiteit lag minstens drie keer zo hoog in vergelijking met de vorige lockdown, en dat terwijl de lagere scholen nog open zijn", aldus de woordvoerster. "Zo'n hoog niveau was niet te voorspellen. Dat is echt uitzonderlijk."

Auteurs: 
Belga