Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Roeselare in lijst “beste winkelbeleid ter wereld”

Roeselare in lijst “beste winkelbeleid ter wereld”

Nieuws
25/04/2018

De West-Vlaamse centrumstad wordt als “modelstad” vermeld naast verschillende andere internationale steden.“Roeselare doet wat het moet doen in moeilijke tijden en is daarom één van de betere voorbeelden van hoe je als kleine centrumstad een sterk winkelbeleid kan voeren”, zegt de Britse retailgoeroe Bill Grimsey die het onderzoek leidt.

Het kransje topexperten dat het rapport opstelt, is alvast indrukwekkend. Het gaat om de top uit de retailwereld, met onder meer de Britse retailgoeroe Bill Grimsey (Nottingham Business School), Kim Cassidy (Edge Hill University) en Eva Pascoe (Middlesex University London). Ook al wordt de stad niet als “perfect” bestempeld, volgens deze professoren kan Roeselare voor heel wat kleine centrumsteden fungeren als voorbeeldstad qua winkelbeleid.

Bill Grimsey “In moeilijke tijden van e-commerce en kritische consumenten doet Roeselare simpelweg de juiste zaken. Ze creëren nieuwe levendige stadspleinen, lassen er shop&go-parkings in, implementeren nieuwe technologieën, zorgen voor een hypermoderne bibliotheek als ontmoetingsplek, ... Heel recent nog hebben ze er hun wielermuseum volledig vernieuwd. Het is die zeer gevarieerde cocktail van initiatieven die ervoor zorgt dat de stad aantrekt. Je voelt dat het om meer dan een paar one shots gaat. Er zit een plan achter.”

Leegstand

Maar ook al zijn de Britten lovend over Roeselare, de stad ontsnapt zeker niet aan het probleem waar heel wat andere Vlaamse steden mee geconfronteerd worden: winkelleegstand. Roeselare vormt op dat vlak geen uitzondering. Alleen slaagt de stad er volgens de Britse retailexperten in de situatie min of meer stabiel te houden door het probleem op zo goed als alle fronten tegelijk aan te pakken.

Kris Declercq, burgemeester Roeselare: ““Het doet deugd om die internationale erkenning te krijgen, maar we willen vooral ook de West-Vlaamse nuchterheid laten zegevieren. Ook bij ons moesten er de voorbije jaren spijtig genoeg winkels sluiten. Maar gelukkig kwamen er ook weer bij. En dat kan alleen maar door op alle fronten tegelijk te werken. Mobiliteit, ruimtelijke ordening, events, het is allemaal van belang als je een goed winkelbeleid wil voeren. En precies die aanpak inspireert heel wat experten.”

ITV op bezoek

ITV, één van de grootste commerciële zenders van de UK, kwam vandaag naar Roeselare om de winkelstad beter te leren kennen. Haar programma wordt morgenavond uitgezonden voor 6 à 7 miljoen kijkers.

Auteurs: