Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Restauratie loopgraaf Yorkshire Trench en dugout in Ieper is klaar

Restauratie loopgraaf Yorkshire Trench en dugout in Ieper is klaar

Nieuws
05/09/2023

Yorkshire Trench & Dugout is een historische en archeologische site in Boezinge bij Ieper. Er is een loopgraaf uit 1915 en een gerestaureerde loopgraaf met ingangen tot een diepe dug-out, een ondergrondse schuilplaats, uit 1917. Het is de enige Britse loopgraaf in de Ieperboog die nog op de originele plaats ligt en publiek toegankelijk is.

(lees verder onder de foto)

Door de wisselende waterstanden, stortte eerder dit jaar een van de ingangen tot de dug-out in. Daardoor was de site even beperkt toegankelijk. Voor de herstellingswerken werden verschillende crowdfundingsacties op poten gezet, waaronder acties van het In Flanders Fields Museum. Voorts werd ook een subsidie van 30.000 toegekend door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.

De trappenkokers werden vernieuwd, de infopanelen vervangen, het tracé van de loopgraaf van 1915 hersteld en de looplijn voor het publiek helder aangegeven. Er is samen met de stadsdienst Landschap en organisatie De Groene Kans een groenbeheersplan opgesteld. De Vrienden van het In Flanders Fields Museum lanceren alsnog een langdurige crowdfundingscampagne omdat de loopgraaf uit 1917 niet volledig hersteld kon worden. "De afbrokkelende zandzakjes beperken de toegankelijkheid van de loopgraaf. De verdere onderhoudswerken vereisen een budget van ongeveer 100.000 euro. Er moeten geregeld onderhoudswerken plaatsvinden die voorkomen dat de toegankelijkheid van de site opnieuw beperkt wordt", klinkt het

Auteurs: 
Belga