Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Replica's Leeuwen aan Menenpoort worden ingehuldigd

Replica's Leeuwen aan Menenpoort worden ingehuldigd

Nieuws
05/11/2018

De originele leeuwen blijven in Australië, waar ze in de inkomhal van het Australian War Memorial in Canberra staan. De replica’s worden straks om 18 uur ingehuldigd.

Voorgeschiedenis

De twee stenen leeuwen met het Ieperse wapenschild stonden in de negentiende eeuw aan weerszijden van de trap van de Lakenhalle. Daarna verhuisden ze naar de stadswallen ter hoogte van de middeleeuwse Menenpoort en na de Eerste Wereldoorlog werden ze door Stad Ieper aan de Australische overheid geschonken. De leeuwen werden ondergebracht in het Australian War Memorial in Canberra. Na restauratie in de jaren 80 vormen ze de schildwachten van het herdenkingsmonument. In 2017 kwamen de leeuwen op initiatief van de Belgische en Australische regering tijdelijk terug naar Ieper voor de eeuwenherdenking van de Eerste Wereldoorlog. Na een jaar vertrokken de leeuwen echter weer richting Canberra. Maar de Australische regering beloofde Ieper replica’s. Een schenking waar het Ieperse stadsbestuur erkentelijk voor is.

De firma Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster heeft de replica’s gemaakt. In een eerste fase werden de leeuwen op basis van 3D-scans van de originelen met een 3D-freesmachine uit grote steenblokken gehouwen. Daarna werden ze manueel door steenkappers afgewerkt. De replica’s wegen ongeveer 1.200 kg per stuk en staan op de stenen sokkels worden gezet waar ook de originele beelden in 2017 stonden.

Uitnodiging

Vandaag roept het stadsbestuur iedereen op om de officiële inhuldiging van de leeuwen te vieren om 18u. Ze doen dat graag samen met zoveel mogelijk Ieperlingen, een delegatie van de Australische overheid en het Australian War Memorial, de Commonwealth War Graves Commission en de Last Post Association.

Na deze feestelijke inhuldiging zal vlakbij de Menenpoort een (Engelstalige) documentaire worden getoond over de geschiedenis van de originele leeuwen en hun reis van Australië naar Ieper vorig jaar(duur ± 45’). Om 20u volgt dan de traditionele Last Postplechtigheid met daarbij de herbegrafenis van 2 Australische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.