Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Reddingsdiensten rukken vooral uit voor jachten

Reddingsdiensten rukken vooral uit voor jachten

Nieuws
20/01/2016

Die cijfers geeft het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) mee. Het belangrijkste incident was uiteraard de scheepsramp begin oktober, waarbij de Flinterstar voor de kust van Zeebrugge verging.

Motorpech

De meeste oproepen komen nog steeds voor pleziervaartuigen in moeilijkheden. Het ging om 204 incidenten met pleziervaartuigen, waarvan 156 met een jacht en 36 met vissersbootjes. Er waren ook 146 incidenten met de beroepsvaart, namelijk met zeeschepen en vissersvaartuigen. Daarnaast waren er ook 66 oproepen voor personen in moeilijkheden. Ruim een derde van het aantal incidenten zijn vaartuigen die motorpech of een andere technisch probleem hebben.

De tweede grootste categorie is opvallend voor onbekende oproepen of een vals alarm, met 69 oproepen. Personen in nood of vermiste personen vormen met 61 oproepen de derde groep. Er waren ook vijf aanvaringen, waarvan die tussen de Flinterstar en de Al-Oraiq de bekendste, en vijf gevallen waarbij een bootje kapseisde. Het totaal aantal ligt vrij hoog in vergelijking met de jongste jaren, onder meer omdat er doorheen de jaren een aantal categorieën zijn bijgekomen, maar de algemene trends liggen al jaren in dezelfde lijn. Motorpech of technische problemen bij pleziervaartuigen scoren al sinds 2005 het hoogst, gevolgd door personen in nood of vermiste personen.

Auteurs: 
Belga

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox