Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

RAW13: "Messen waren onze stijl niet"

RAW13: "Messen waren onze stijl niet"

Nieuws
04/02/2015

De getuigen benadrukten dat RAW13 in de eerste plaats een muziekgroep was. Bij de knokpartijen werden volgens de ex-leden geen wapens gebruikt. Eén ex-bendelid stapte enkele maanden voor de dodelijke steekpartij in Torhout uit de groep. Voor hem draaide RAW13 enkel om rapmuziek. "Daar had ik mijn zinnen op gezet, maar ik voelde de energie omdraaien toen Jacky Labaere erbij kwam. Het begon veel meer te draaien om agressie."

Die verklaringen zetten kwaad bloed bij de advocaten van Labaere en bij procureur-generaal Pascale Clauw. Tijdens het onderzoek was de getuige immers uitgesproken negatief over Robin Van Bossuyt, terwijl hij over Labaere amper iets te melden had. Bovendien verklaarde de getuige bij de onderzoeksrechter al dat de vechtpartijen er wel degelijk bijhoorden. "Door onze muziek hadden we veel vijanden in Oostende. We moesten onszelf wel verdedigen. Een mens kan hem toch niet zomaar laten slaan en vernederen? Wij waren straatkinderen, Oostende is een harde stad om op te groeien." Tijdens zijn verhoren beweerde hij dat de steekpartij een wraakactie moet geweest zijn. "Ze vroegen daarnaar omdat 'wraak' in onze naam staat. Ik ging alles gezegd hebben om daar weg te geraken en mijn vel te redden."

Onze stijl niet

Volgens een ander ex-lid van RAW13, moet er aan de feiten wel degelijk iets ergs zijn voorafgegaan. "Ze zouden nooit zomaar iemand neersteken. Het was niets voor hen om iemand met wapens aan te vallen. Een vechtpartij was meestal gewoon met de vuisten, messen waren onze stijl niet."

Auteurs: 
Belga