Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Raad van State verwerpt beroep tegen Brugs openbaar alcoholverbod

Raad van State verwerpt beroep tegen Brugs openbaar alcoholverbod

Nieuws
23/03/2014

In Brugge kwam er in maart 2012 een verbod op het drinken van alcoholhoudende dranken op de openbare weg in uitgangsbuurten. e regeling was niet naar de zin van de Liga voor Mensenrechten, die naar de Raad van State trok om het besluit te laten vernietigen.

Op 18 maart heeft het rechtscollege het beroep verworpen. "De Raad van State oordeelt dat de vzw niet haar persoonlijk belang aanvoert voor de Raad van State. De liga verwijst naar de miskenning van haar zeer brede maatschappelijk doel, die onvoldoende precies is om op rechtstreekse wijze geraakt te zijn door het bestreden besluit", klinkt het.

Verrast

Bij de Liga voor Mensenrechten is men "uitermate verrast" over de uitspraak. "Het is de allereerste keer dat ons overkomt dat we geen belang blijken te hebben, terwijl we eerder al een rechtszaak over bedelen tegen de stad Brussel hebben gewonnen. Ook het feit dat men tegen het advies van de auditeur ingaat, is verrassend", zegt voorzitter Jos Vander Velpen.

Vander Velpen wil de komende tijd te rade gaan bij "eminente juristen" om te zien hoe ze op de beslissingen zal reageren. "We gaan nu proberen de discussie op gang te brengen en we zullen de Raad van State confronteren met haar juridische spitsvondigheid", besluit hij.