Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

PVDA stelt zich vragen bij verbod klimaatbetoging Oostende

PVDA stelt zich vragen bij verbod klimaatbetoging Oostende

Nieuws
26/11/2015

"Wij begrijpen dat er maatregelen genomen worden om de strijd tegen terreur te voeren en wij zien ook hoe politieagenten in het hele land lange uren kloppen om in deze moeilijke tijden de veiligheid van de burgers te garanderen. Toch denken wij dat het onverstandig is om gedurende een lange periode grondwettelijke rechten zoals dat op betogen de facto aan banden te leggen", staat in het persbericht van PVDA.

"Climate Express was al uitgeweken naar Oostende om Brussel niet extra te belasten, maar wanneer nu ook in Oostende een betoging wordt verboden maken we ons ernstig zorgen. In Leuven werd onze aanvraag om binnen een maand een kerstactie rond armoede te organiseren, tegen de dure energie, vandaag al afgewezen. In Brussel werd vandaag, op de franstalige universiteit ULB, een stand van de jongerenorganisatie Comac waar men petities rond het klimaat ophaalde, verboden. Precies op deze moeilijke en emotionele momenten is het nodig dat men het hoofd koel houdt".

"BrusselsLockDown is één zaak, maar een democratische lockdown is een heel andere zaak", zo reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens. 

De voorzitter van de linkse partij schreef gisteren een tribune op Knack.be om te pleiten voor gecibleerde maatregelen tegen het terrorisme, en de grondwet te respecteren: http://bit.ly/1P8ObTW.

"Vandaag maakte de Verenigde Naties een rapport bekend waarin nog eens wordt duidelijk gemaakt dat we 'zonder actie' naar 'temperatuurstijgingen van 5 tot 6 graden' gaan, met alle dramatische gevolgen van dien. Inclusief miljoenen nieuwe klimaatvluchtelingen. Men spreekt van een soort 'klimaatnoodtoestand'. En precies dan is het belangrijk dat burgers ook hun stem kunnen laten horen. Dat waren ze van plan tijdens de top van Parijs. Omwille van de barbaarse aanslagen kon dat niet doorgaan. Er werd toen uitgeweken naar Brussel, maar omwille van het blijvende terreurniveau 4 kon de klimaatactie ook daar niet doorgaan. Uiteindelijk werd er uitgeweken naar Oostende, om in de kuststad toch de stem van de burger te laten weerklinken tegenover de klimaatnoodtoestand. Laten we ons ook herinneren dat alle grote acties inzake klimaatbeleid er de laatste decennia zijn gekomen omdat mensen zich hebben gemobiliseerd en er tientallen klimaatacties kwamen. Dat hebben we ook vandaag nodig." aldus nog PVDA.

Auteurs: