Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Psycholoog vermoorde Stijn Saelens krijgt celstraf voor schending beroepsgeheim

Psycholoog vermoorde Stijn Saelens krijgt celstraf voor schending beroepsgeheim

Nieuws
16/03/2022

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. In eerste instantie beweerde Gyselbrecht dat hij het slachtoffer enkel een lesje wilde leren, maar op het correctionele proces in Brugge bekende hij zijn rol uiteindelijk toch. In mei 2019 werd dokter Gyselbrecht door het Gentse hof van beroep tot 21 jaar cel veroordeeld.

In de nasleep van het proces dienden de ouders van Stijn Saelens een klacht in omdat de psycholoog tijdens het onderzoek informatie over zijn relatietherapie met Elisabeth Gyselbrecht en haar man doorspeelde aan André Gyselbrecht. Die attesten bevatten negatieve bevindingen zoals incest en grensoverschrijdend gedrag over Saelens en werden in augustus 2013 bijvoorbeeld gebruikt om de vrijlating van dokter Gyselbrecht te bepleiten voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. 

"Niet zijn patiënt"

De psycholoog kreeg zes maanden cel, maar ging in beroep. Volgens hem was Saelens niet zijn patiënt. Daarnaast vond hij dat de toenmalige advocaat van André Gyselbrecht het misbruik naar buiten bracht, en hij daarom niet kon worden beschuldigd van schending van het beroepsgeheim. Maar volgens het hof kan niet betwist worden dat Stijn Saelens zijn patiënt was en daardoor gebonden was door het beroepsgeheim. Dat hij de documenten overhandigde aan mensen die ook gebonden zijn door hun beroepsgeheim, doet volgens het hof niet ter zake.

Hij werd ook niet officieel opgeroepen als getuige in de zaak, waardoor het hof oordeelde dat de man wel degelijk zijn beroepsgeheim schond. Gezien zijn blanco strafblad en het lange tijdsverloop sinds de feiten, milderde het hof de straf wel tot een maand cel met uitstel en een boete van 600 euro.

Auteurs: 
Belga