Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provincie geeft milieuvergunning voor hoogspanningsstations

Provincie geeft milieuvergunning voor hoogspanningsstations

Nieuws
28/05/2014

De aanvraag behelst de realisatie van drie hoogspanningsstations in Vivenkapelle bij Damme, Lissewege en Zeebrugge.. Dit zijn klasse 1-inrichtingen waarvoor de deputatie de bevoegde overheid is voor het verlenen van milieuvergunningen. De deputatie is dus niet bevoegd voor het aspect van de hoogspanningsleidingen zelf en doet dus ook geen uitspraken over de keuze voor boven- of ondergrondse leidingen.

Stevin-project

Die stations maken deel uit van het Stevin-project waarmee Elia een hoogspanningsleiding tussen Zomergem en Zeebrugge wil realiseren. Dat is nodig om om de energie van de windmolens op zee en de windmolens in de Zeebrugse havens te distribueren. Verder zal ook de eventuele levering van elektriciteit via een kabel uit het Verenigd Koninkrijk kunnen gebeuren evenals ook de bevoorrading van de haven van Zeebrugge.

Protest

De plannen lokten heel wat commotie uit bij de buurtbewoners. Maar volgens het provinciebestuur beantwoorden de stations aan de stedenbouwkundige voorschriften en zullen zij niet zullen zorgen voor hinder en risico’s voor de buurt. Toch legt zij nog enkele bijkomende voorwaarden op zoals verplichte  geluidscontrolemetingen.

Auteurs: