Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provincie bevestigt vergunning voor moskee in Kortrijk

Provincie bevestigt vergunning voor moskee in Kortrijk

Nieuws
24/12/2021

De Islamitische en Culturele Vereniging van Kortrijk diende eind 2020 een aanvraag in voor de realisatie van een religieus en cultureel centrum langs de Brugsesteenweg in Kortrijk, op de plaats van de vroegere Bio-Planet.

In juni van dit jaar verleende de stad Kortrijk een omgevingsvergunning, maar daartegen werd beroep aangetekend door buurtbewoners en Vlaams Belang. Volgens hen hoort de moskee niet thuis in een woonwijk omdat ze te groot is. Ze vrezen ook een toename van de mobiliteit en een bijkomende parkeerdruk voor de omgeving.

De deputatie volgt die argumentatie niet en zegt dat een dergelijke moskee wel degelijk inpasbaar is langs de Brugsesteenweg. Er zijn voldoende parkeerplaatsen, klinkt het, en mocht het wat drukker zijn, kan ook de parking van het jeugdcomplex van KV Kortrijk gebruikt worden. Door de centrale ligging is de locatie goed bereikbaar met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer. Indien nodig moeten stewards het verkeer mee in goeie banen leiden. Er mogen ook geen buitenterrassen komen. 

De huidige moskee in de Stasegemsestraat is te klein en sluit van zodra de verhuis naar de nieuwe moskee afgerond is.

Vlaams Belang: 'Dit is onaanvaardbaar'

Vlaams Belang gaat niet akkoord met de beslissing van de provincie. Wouter Vermeersch: “Dit is een onaanvaardbare politieke beslissing. De West-Vlaamse deputatie heeft besloten om tegen haar eigen ambtenaren in te gaan en de moskee toch goed te keuren, ten laste van de buurtbewoners en de Kortrijkzanen. Een dergelijke beslissing ondergraaft ons vertrouwen in de beroepsprocedure bij de Provincie West-Vlaanderen. De gedeputeerden laten zich blijkbaar gewillig voor de kar spannen van het moskeebestuur en het Kortrijkse stadsbestuur dat de moskee reeds in 2015 aangekondigde. Dat dit zo maar kan, is een rechtstaat onwaardig. Wij beraden ons over verdere stappen.”

Lees ook:

 

Auteurs: