Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Procureur-generaal ontkent wraakactie tegen advocaat Walter Van Steenbrugge

Procureur-generaal ontkent wraakactie tegen advocaat Walter Van Steenbrugge

Nieuws
14/08/2022

Het onderzoek draait rond een drugslabo in Lendelede en de productie van een grote hoeveelheid amfetamines. De kopstukken bleken uiteindelijk een man uit Oostende en een Nederlander. Het gerecht wil in totaal 25 personen vervolgen in de zaak, onder hen ook advocaat Walter Van Steenbrugge. Het gerecht kon beslag leggen op een telefoongesprek tussen Van Steenbrugge en zijn cliënt. Daaruit zou blijken dat de strafpleiter zijn boekje te buiten was gegaan en zo zelf ook lid was van de criminele organisatie, vandaar dat de advocaat in verdenking werd gesteld. 

Wraakactie

Van Steenbrugge reageerde dat dit een wraakactie was van eerste advocaat-generaal bij het hof van beroep in Gent, Francis Clarysse. Volgens Van Steenbrugge zou Clarysse het niet hebben kunnen verkroppen dat het euthanasieproces in 2020 tot een vrijspraak is gekomen voor de cliënt van Van Steenbrugge. De dagvaarding in het drugsdossier, is volgens Van Steenbrugge dan ook een wraakactie van de betrokken advocaat-generaal in kwestie. 

"Verwijzing werd niet opgesteld door Clarysse"

Procureur-generaal Erwin Dernicourt en overste van Clarysse is formeel: "In het gerechtelijk onderzoek gevoerd door de onderzoeksrechter in Brugge en thans gefixeerd voor behandeling voor de raadkamer te Brugge is geen sprake van enige vergeldingsactie van het Openbaar Ministerie ten aanzien van wie dan ook en om welke reden dan ook", klinkt het.  "Na een gerechtelijk onderzoek is het de wettelijke plicht van het Openbaar Ministerie om de raadkamer te laten oordelen over de bezwaren ten aanzien van de betrokken personen. Een rechter beoordeelt die bezwaren na het Openbaar Ministerie en de verdediging te hebben gehoord."

"In dit dossier over een omvangrijke drugstrafiek meent het Openbaar Ministerie de verwijzing naar de correctionele rechtbank van 25 personen, waaronder twee advocaten, te moeten vragen", aldus nog procureur-generaal Dernicourt. "Deze vraag tot verwijzing werd niet opgesteld door eerste advocaat-generaal Francis Clarysse en hij nam daartoe ook geenszins de beslissing." De procureur-generaal hoopt daarom dat de debatten voor de raadkamer alsnog met de nodige sereniteit zullen gevoerd kunnen worden.

 

Auteurs: 
Belga - Redactie