Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Processie Godelieve trekt enorm veel volk naar Gistel: "Nog altijd brandend actueel"

Processie Godelieve trekt enorm veel volk naar Gistel: "Nog altijd brandend actueel"

Nieuws
10/07/2023

De Sint-Godelieveprocessie is een begrip in Gistel, al sinds midden vijftiende eeuw. Er zijn acht Godelieves nodig in de processie, waarin zowat 1000 figuranten meestappen.

"Eerst heb ik meegedaan met de armen, en geëvolueerd tot Godelieve. Ik vind het wel heel tof om jaarlijkse mee te doen", vertelt Margot.

Vrouwenrechten

Nu nog bidden mensen met problemen tot haar. "Het is heel verrassend dat mensen van heinde en verre naar Gistel en de abdij afzakken om te bidden op voorspraak van de Heilige Godelieve. Dat is meestal voor mensen die ziek zijn, keel- en oogaandoeningen, en mensen die problemen hebben in een relatie", zegt pastoor Edgard Deplacie.

Godelieve werd in 1070 gewurgd, in opdracht van haar man Bertolf, en in de poel van abdij Ten Putte gegooid. Daarom is ze na al die tijd nog actueel, als voorvechtster van vrouwenrechten.

"Alhoewel er al veel verbeterd is, is er nog steeds een herkenbare connectie tussen wat er toen gebeurd is, en wat er nu nog heel vaak gebeurt. Huiselijk geweld is nog altijd een probleem", zegt regisseur Jan Bonne.

In het Godelievemuseum in Gistel kom je alles te weten over haar. Er loopt ook nog een film, Tussen water en wolken, tot 17 september.

Lees ook:

Auteurs: 
Bernard Vanneuville
Kjenta Vangampelaere