Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Proces strandrellen Blankenberge: Tot 18 maanden cel gevorderd

Proces strandrellen Blankenberge: Tot 18 maanden cel gevorderd

Nieuws
25/09/2023

De hevige rellen ontstonden op zaterdag 8 augustus 2020 rond 17.20 uur op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de Weststraattrap. Gezinnen op daguitstap en andere zonnebaders bevonden zich plots middenin een gevecht. Een groep jongeren keerde zich bovendien tegen de redders en de politiemensen. De onruststokers gooiden met alles wat ze konden vinden, zoals zand, stoelen, ligzetels, parasols en achtergelaten speelgoed.

(lees verder onder de foto)

Vijf amokmakers voor rechter

Drie amokmakers werden ter plaatse opgepakt en door het Brugse parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die besliste om hen aan te houden, waardoor ze een tijdje in voorhechtenis zaten. Dankzij verder onderzoek konden later nog andere verdachten geïdentificeerd worden.Uiteindelijk besliste het parket om voor vijf meerderjarige verdachten de verwijzing naar de Brugse correctionele rechtbank te vorderen. Ze moeten zich verantwoorden voor gewapende weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen.

(lees verder onder de foto)

 A.D. (21) uit Elsene werd volgens het openbaar ministerie als eerste opgepakt. De beklaagde zou wild om zich heen gestampt hebben. Vervolgens probeerde D.B. (21) uit Jette hem te bevrijden. De beklaagde zou ook de anderen opgejut hebben en zou de politie met een parasol te lijf zijn gegaan. Voor hem werd 18 maanden effectieve celstraf geëist. A.D. riskeert net als M.B. (23) uit Jette, T.P. (22) uit Chapelle-lez-Herlaimont en M.N. (21) uit Brussel een jaar effectieve gevangenisstraf. 

Onontvankelijke strafvordering?

De verdediging stelde dat de strafvordering onontvankelijk is. De advocaten van de beklaagden vinden het immers onbegrijpelijk dat de politiezone Blankenberge/Zuienkerke zelf het onderzoek voerde. Daarnaast werd ook de overschrijding van de redelijke termijn opgeworpen. Ondergeschikt werd vooral aangedrongen op opschorting van straf. De rechtbank doet uitspraak op 23 oktober.

BEKIJK HIER DE BEELDEN: "Massale vechtpartij op strand Blankenberge" (08/08/2020):

Auteurs: 
Belga