Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Proces dodelijk kraanongeval Nieuwpoort van start

Proces dodelijk kraanongeval Nieuwpoort van start

Nieuws
18/05/2020

Eind december 2017 viel de torenkraan tijdens een storm naar beneden op residentie Mosselbank in de Meeuwenlaan.  Daarbij kwam een vrouw uit Marke om het leven. Haar man raakte zwaargewond.  Bij het ongeval geraakte een twintigtal flats zwaar beschadigd.

In de zaak zijn er vier beklaagden. Naast kraanbedrijf Neremat uit Izegem staat ook de zaakvoerder terecht. Daarnaast zijn er nog twee werknemers gedagvaard: de man die verantwoordelijk was voor de montage ter plaatse van de kraan, en de man die de leiding over de voorbereiding van de werf had. Het proces moest eigenlijk vorige maand van start gaan, maar dat kon niet door de coronacrisis.

"Verkeerde kraan"

Het openbaar ministerie is van mening dat er op de bouwwerf in Nieuwpoort een verkeerd type kraan is geplaatst. Te licht en niet hoog genoeg voor de kust, de procureur wijst ook op het ontbreken van een windstudie. Het vordert dan ook een geldboete van 8000 euro voor de firma uit Izegem die de kraan had opgezet.

Voor de zaakvoerder en één werknemer van het Izegemse kraanbedrijf vraagt het de opschorting van straf. Een tweede werknemer gaat vrijuit. Toch pleiten alle beklaagden een vrijspraak. De rechter velt een vonnis op 3 juni. De strafrechtelijke zaak staat los van de burgerlijke, die later nog gevoerd wordt. Die is met meer dan 40 benadeelde partijen een flinke kluif voor verzekeraars.

Lees hier het dossier van de torenkraan