Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Proces cannabisboer Lagrou eindelijk van start

Proces cannabisboer Lagrou eindelijk van start

Nieuws
22/12/2014

Eindelijk, meer dan 5 jaar nadat de grootste cannibisplantage ooit  werd ontdekt. De advocaten vroegen nog maar eens om uitstel, omdat de man in een Thaise cel zit, maar daar ging de rechter niet op in. Het openbaar ministerie vraagt de maximumstraf voor Lagrou, wat allicht neerkomt op zo’n 10 jaar.

De advocaat van Lagrou en zijn vrouw liet wel verstek gaan, wat betekent dat hij de zaal verliet en zijn cliënten niet verdedigde. Rik Verstaete – Persrechter: "Komt er een bestraffing bij verstek, dan kunnen ze verzet aantekenen. Dan komt de zaak opnieuw voor voor dezelfde rechtbank. En moet de zaak worden overgedaan. Hij kan ook in beroep gaan. Of alles zo op de lange baan wordt geschoven?  Het is een feit dat de rechtszaak moet worden overgedaan als er verzet wordt aangetekend."

Tirannieke vader

Het openbaar ministerie vraagt de maximumstraf voor Lagrou zelf, voor drie feiten: financieel gesjoemel, inbreuken op de drugswetgeving en het wegnemen van in beslag genomen goederen. "De maximumstraf voor drugs is 5 jaar, maar daarnaast zijn er nog andere misdrijven ten laste. Het is dus onmogelijk om de totaliteit nu al te bepalen." Mogelijk klimt de teller naar 10 jaar.

Voor Lagrou’s vrouw, die door een hersenbloeding ook niet aanwezig kon zijn,  vraagt het openbaar ministerie 3 jaar effectief. Voor de dochter is het Openbaar ministerie tevreden met een voorwaardelijke straf. Ook zij was niet aanwezig, omdat ze samen met haar vriend een transportfirma uitbaat. Volgens haar advocaat werd  zij destijds door haar tirannieke vader zwaar onder druk gezet.  Hij vraagt de vrijspraak of ten minste opschorting van straf.  De rechter velt vonnis op 26 januari.

Auteurs: