Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Premier veroordeelt racistische reacties op zoekactie in De Panne

Premier veroordeelt racistische reacties op zoekactie in De Panne

Nieuws
23/01/2020

De eerste minister wil een interministeriële conferentie rond de aanpak van racisme en antisemitisme. De partij Groen pleit er intussen voor om de grondwet aan te passen zodat alle haatmisdrijven op dezelfde manier vervolgd worden.

De Panne

Nadat een bootje met transmigranten voor de Belgische kust kapseisde, voerde de politie dinsdagmorgen een zoekactie in De Panne. Al snel regende het op sociale media en internetfora racistische berichten. Verschillende politici hebben die berichten al veroordeeld en het parket is intussen een onderzoek gestart. 

Grondwet wijzigen

In de Kamer vroegen verschillende parlementsleden donderdag wat de regering zou doen tegen de zogenoemde "hate speech", het verspreiden van haatdragende boodschappen via het internet. Jessika Soors (Groen) wees erop dat veel haatmisdrijven in de praktijk niet vervolgd worden, omdat ze voor assisen moeten komen, wat in de praktijk niet gebeurt. Om daar iets aan te doen, moet de grondwet gewijzigd worden. Ze stelde voor om daarom binnen de Kamer een werkgroep op te richten.

Initiatieven

Kamervoorzitter Patrick Dewael zei meteen dat hij parlementaire initiatieven tegen haatboodschappen wil steunen. "Als je leest wat er op sites allemaal verschijnt, heb je daar maar één woord voor: afschuw." Ook premier Wilmès wil bijkomende initiatieven nemen om de strijd aan te gaan met haatdragende boodschappen. "We hebben hier niet allemaal dezelfde politieke kleur, maar we zouden een gemeenschappelijke vijand moeten hebben: de haat tegenover anderen", aldus de premier in lopende zaken. Wilmès wil op het Overlegcomité met de deelstaatregeringen voorstellen om een interministeriële conferentie op te richten rond de strijd tegen racisme en antisemitisme.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox