Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Politie waarschuwt voor valse bankbiljetten

Politie waarschuwt voor valse bankbiljetten

Nieuws
23/03/2021

Oplichters bieden die valse briefjes van 20 en 50 euro aan met de vraag om ze te wisselen in kleinere coupures. Maar als het slachtoffer daarop ingaat, krijg die een verfrommeld briefje van 20 of 50 euro in handen. Het gaat om vals briefje, die op het eerste zicht sterk lijken op een echt exemplaar.

"Wanneer je het biljet goed bekijkt en erover wrijft, zijn er een aantal duidelijke verschillen", zegt de politie. Op het vals biljet staat duidelijk te lezen: “THIS IS NOT LEGAL. IT IS TO BE USED FOR MOTION PROPS”. En op de plaats waar normaal gezien de handtekening van de gouverneur van de Europese Centrale Bank staat, staat op het vals biljet “MovieMoney”. In een echt biljet zit reliëf en in het vals biljet niet. Daarom wordt het biljet vaak met haarlak bespoten, om zo meer reliëf te creëren. "In een echt biljet moet het reflectiehologram bewegen, in een vals exemplaar is dat niet het geval", zegt de politie.

"MovieMoney" gebruikt in films

Het vals geld werd oorspronkelijk gebruikt in films, vandaar de term ‘MovieMoney’. Maar dit vals geld kan nu ook gemakkelijk online besteld worden en is dus vlot verkrijgbaar. De slachtoffers hebben pas een paar straten verder door dat ze opgelicht zijn, of pas wanneer bijvoorbeeld de bakker hen erop wijst dat ze betalen met een vals briefje. "In het centrum van Kortrijk werden al enkele mensen het slachtoffer van deze oplichters. Vandaar dat de PZ Vlas iedereen oproept om extra alert te zijn wanneer je wordt aangesproken door iemand die geld wil wisselen. Ben je slachtoffer of zie je zo’n verdachte handelingen, aarzel niet en bel 1701”