Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Politie houdt vliegtuigtransport van 39 honden tegen

Politie houdt vliegtuigtransport van 39 honden tegen

Nieuws
10/04/2020

Een Egyptenaar wou in totaal 63 honden naar Egypte met het vliegtuig verschepen, maar niet alle dieren beschikten over de vereiste documenten. Slechts 24 honden mochten uiteindelijk ingescheept worden.

Een ploeg van de federale politie merkte vanmorgen vijf lichte vrachtwagens op waaruit hondengeblaf kwam. De voertuigen, met Nederlandse en Hongaarse nummerplaat, stonden aan de inschepingskaai voor goederenvervoer van de luchthaven. Uit een eerste controle bleek dat de honden, Mechelaars en Duitse schepers, afkomstig uit verschillende Europese landen, via een nachtvlucht naar Egypte zouden gaan om daar ingezet te worden bij politie- en veiligheidsdiensten.

Maar het commerciële vervoer tussen EU-lidstaten en derde landen is strikt geregeld. De honden moeten over een chip beschikken, vergezeld van een Europees paspoort en een gezondheidscertificaat, opgesteld door een officieel dierenarts. Daar wrong het schoentje. Slechts 24 van de 63 honden hadden een geldig gezondheidscertificaat. De dienst Milieuhandhaving besliste, na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat de overige dieren niet mochten ingescheept worden, maar terug naar hun land van oorsprong moesten.

De dienst Milieuhandhaving stelde een proces-verbaal op, omdat de Egyptenaar 39 honden wou verschepen zonder gezondheidscertificaat. Dat is strijdig met de EU-regelgeving.

Auteurs: 

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox