Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Politie betrapt phishers op heterdaad tijdens shoppen met gestolen bankkaart

Politie betrapt phishers op heterdaad tijdens shoppen met gestolen bankkaart

Nieuws
05/04/2023

Dinsdag liepen bij Politie Brugge vier aangiftes binnen van de zogenaamde truc met ‘valse bankmedewerkers’. Een nep-bankbediende belt het vermeende slachtoffer dat er iets niet pluis is met de bankkaart, waarop de bank laat weten iemand langs te sturen om de kaart op te halen en daarna onbruikbaar te maken. Tijdens het telefoongesprek of bij het bezoek van die valse bankmedewerker wordt de code ontfutseld.

De fraudeurs nemen de bankkaart mee en gaan er aankopen mee doen of halen geld af.

Wantrouwen

Kort na de aangiftes belde gisterenmiddag een verkoper van een winkel in het Brugse B-park de politie met de melding dat ze enkele verdachte klanten over de vloer kregen. Opvallend was dat ze zonder veel twijfelen bijzonder veel elektronische toestellen kochten. Dat wantrouwen bleek even later terecht toen de klanten diezelfde avond nog terugkeerden naar de winkel en opnieuw aankopen wilden doen.

De bediende twijfelde geen seconde, belde de Brugse politie waarop twee verdachten op heterdaad betrapt werden en werden opgepakt. Het duo had een van de bankkaarten van een slachtoffer dat ’s morgens nog aangifte deed. De puzzel werd dus snel gelegd.

Grotere zaak

"Het is nu aan het Brugse Parket om verder stappen te ondernemen", klinkt het bij de politie. Intussen probeert ze nog andere feiten van de afgelopen weken in kaart te brengen en te zien of dezelfde verdachten ook daaraan gelinkt kunnen worden.

Tot slot geeft de politie nog een tip mee: "Wees extra waakzaam wanneer de bank belt, je code opvraagt en iemand langs stuurt. Bankmedewerkers gaan nooit zomaar bij de mensen thuis. De politie bellen, is de enige goede reflex."

Lees ook:

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere