Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Persoon in Alveringem opgepakt voor mensensmokkel

Persoon in Alveringem opgepakt voor mensensmokkel

Nieuws
18/06/2023

Deze week kwam een Frans voertuig kwam tot stilstand in Alveringem, waarbij drie van de vier inzittenden de velden invluchtten. De politiezone Spoorkin kwam snel ter plaatse en de 31-jarige Iranees die er werd aangetroffen, werd gearresteerd.

OP DE VLUCHT

Uit contact met de Franse politiediensten bleek dat het voertuig de vlucht had genomen in Frankrijk en daar zelfs door een controle was gereden.  Het voertuig, waarvan de inzittenden mogelijks in aanmerking kwamen voor feiten van mensensmokkel, was België binnengereden om aan de Franse politie te ontsnappen. Toen de politiezone Spoorkin de Iranees arresteerde, bleek een verkeerskegel van het Franse dispositief nog onder de auto geklemd te zitten. In het voertuig vond de politie een jerrycan en pompen, vermoedelijk om de oversteek de maken met een klein bootje. 

MENSENSMOKKEL

Politiemensen van de politiezone Arro Ieper werden in bijstand geroepen en een speurhond werd ingezet om de drie voortvluchtigen te kunnen vatten, maar zonder succes. Zij konden niet meer worden aangetroffen. Het onderzoek werd overgenomen door het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen. Tijdens de eerste onderzoeksverrichtingen bleken reeds aanwijzingen van mensensmokkel aanwezig te zijn. De onderzoeksrechter besliste vrijdag om de Iranees aan te houden. Het voertuig werd in beslag genomen.

Small boats

"In dit dossier waren de inzittenden van het Franse voertuig op de vlucht voor de Franse politie.  Wij zullen met de Franse collega’s overleg plegen. In het verleden hebben we reeds meermaals op succesvolle wijze met de Franse collega’s samengewerkt.   De kleine bootjes met migranten vertrekken nog altijd voornamelijk van de Franse kusten. Wij willen met onze acties en arrestaties in West-Vlaanderen dan ook helpen om de druk op de Franse kusten te verlichten. Elke 'small boat' die we kunnen onderscheppen, is één overtocht minder met potentieel dodelijk afloop voor de migranten die in het bootje werden gestoken, meldt het parket nog. 

Auteurs: 
Redactie