Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Paters leveren Westvleteren-trappisten aan huis

Paters leveren Westvleteren-trappisten aan huis

Nieuws
19/01/2021

Een droom van veel bierfanaten wordt werkelijkheid: een pakjesdienst zal de trappist Westvleteren aan huis bezorgen. De webshop is aangepast en er is een speciaal, lichter krat  uit recycleerbaar karton ontworpen.  Met het project willen de paters nog meer klanten in België bereiken. De trappisten aan huis leveren, is wel heel wat arbeidsintensiever. Het gros van de productie zullen de monniken in de traditionele, houten bakken aan de poort blijven verkopen. “Ongeveer de helft van ons Belgisch cliënteel woont in West- en Oost-Vlaanderen. De andere klanten uit België moeten vaak van heel wat verder komen om hun bestelling af te halen. Daarom werd binnen de werkgroep van de Abdij al geruime tijd nagedacht over een breder klantenbereik”, zegt broeder Godfried van de Sint-Sixtusabdij.

Enige bron van inkomsten

De verkoop van Trappist Westvleteren is de enige bron van inkomsten van de broeders. In het voorjaar van 2020 werden de monniken geconfronteerd met de gevolgen van de lockdown. “Twee maanden lang verkochten wij aan de abdijpoort geen trappistenbier meer omdat enkel nog essentiële verplaatsingen waren toegelaten. Allerlei alternatieven werden overwogen om Trappist Westvleteren tot bij de consument te brengen. Het resultaat is dit project waarbij wij een deel van onze biervoorraad via een pakjesdienst aan huis zullen laten leveren. Voorlopig bieden wij deze nieuwe service enkel aan in België.”

(lees verder onder de foto)

De technische aanpassingen aan de webshop waren niet zo ingewikkeld. Aan de productiekant daarentegen had het project heel wat meer voeten in de aarde. Zowel het bottel- als nagistingsproces zijn immers volledig afgestemd op de houten krat.  De monniken vroegen zich af hoe ze hun trappisten intact bij de klanten konden afleveren en hoe de typische Westvleteren-kratten terug in de abdij zouden geraken. “Daarom ontwierpen we een krat en een omdoos uit 100% gerecycleerd karton. Die hebben de valtesten met glans doorstaan en wegen een heel stuk minder dan een houten krat”, legt broeder Godfried uit. “Dankzij de samenwerking met een pakjesdienst zullen ook heel wat minder kilometers moeten afgelegd worden. Klanten die relatief ver van de abdij wonen, zullen eerder geneigd zijn om voor de levering aan huis te kiezen. We verwachten dat het nieuwe systeem ook zal bijdragen tot een nog ruimere en betere distributie van onze bieren.”

(lees verder onder de foto)

Crash site vermijden

Er werd, net zoals bij alle andere verkoopmomenten van Trappist Westvleteren, voorafgaand geen ruchtbaarheid gegeven aan de start van het pilootproject. Op die manier wilden de monniken vermijden dat de toeloop naar de website te groot zou worden en de online winkel zou crashen. Elke verkoopsessie zal enkele dagen vooraf aangekondigd worden op de website van de brouwerij.

Auteurs: 
Ken Pieters