Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oudermoord: ex van verdachte zag hem wel eens zijn moeder slaan

Oudermoord: ex van verdachte zag hem wel eens zijn moeder slaan

Nieuws
26/04/2022

Frank P. werd in 2019 aangehouden. Hij streek na haar dood enkele jaren lang maandelijks het pensioen op van zijn moeder. Jessica V.: "Ik heb wel eens gezien dat hij geslagen heeft. Daarna zijn we naar het ziekenhuis gegaan met haar. We hebben dan gezegd dat ze op de koer gevallen was." 

In 2005 kwam het al tot een breuk tussen Jessica V. en Frank Pauwels. "Maar zo simpel is dat niet gelopen. Twee à drie jaar heb ik last van hem gehad. Hij heeft me zelfs met een mes bedreigd. En hij is ook een keer met skinheads afgekomen." Meer dan tien jaar lang bleef hun dochter wel gewoon bij de beschuldigde wonen. Pas na de feiten keerde ze terug naar haar moeder, omdat ze naar eigen zeggen zelf ook geslagen en bedreigd werd. In de zomer van 2019 ondernam het meisje een zelfmoordpoging op de dag dat ze over het begraven van het slachtoffer verhoord zou worden. De volgende dag belde P. vanuit de gevangenis met zijn ex-partner. "Hij zei dat hij alles op hem ging nemen. Wat hij daar toen mee bedoelde, weet ik niet. Hij zei dat ze overal bij was." De ondertussen 18-jarige dochter gaf maandag op de zitting pas toe dat ze inderdaad meewandelde richting duinen. "Tot op de dag van vandaag wil ze daar niets over zeggen. Ik probeer het nog, maar ze zegt totaal niets over oma."

Beetje verward

De buren in de Nukkerstraat in Bredene verklaarden dat Hennaert de laatste twee jaar van haar leven eigenlijk nooit buitenkwam. "Ik zag haar achter het venster in haar kamertje", vertelde Hector V. (88). "Ze begon een beetje verward te zijn. Ze vond een keer de weg niet om terug binnen te geraken." Zijn echtgenote Marie-Rose B. (84) bevestigde dat beeld. "Ze zag er een beetje triestig uit, niet verzorgd, een beetje verward." De 95-jarige zus van Hector V. woonde ook in hetzelfde gebouw en herinnerde zich een incident met de beschuldigde. "Ik zat tv te kijken en ik hoorde een vreselijke slag. Hij was van de trap gevallen. Hij lag daar met de bierblikjes rond hem", aldus Amanda V. .

Volgens de huisarts van het gezin was van een acuut drankprobleem weliswaar geen sprake. "Ik heb hem meestal gezien voor courante klachten, zoals verkoudheden en soms eens stressgebonden klachten. Ik kan mij niet herinneren dat hij gesproken heeft over problemen met zijn moeder."

Meerdere mensen hadden P. nochtans aangeraden om hulp te zoeken. Zo suggereerde buurvrouw Jacqueline N. een opname in een rusthuis. "Hij zei dat ze een beetje lastig was en dat ze haar behoefte aan de muur smeerde. Ik heb zijn ma nooit gezien en nooit gekend, maar hij zei dat hij veel werk had met haar." Verschillende getuigen verklaarden ook dat de beschuldigde geregeld problemen had met zijn puberende dochter.

Marie-Rose, de nicht van het slachtoffer omschreef Solange als een lieve vrouw. "Een beetje naïef ook. Ze probeerde voor iedereen zo goed mogelijk te doen. En dan loopt het blijkbaar mis." Uit de getuigenis bleek dat het slachtoffer al lang amper nog contact had met haar familie. "Ik heb Frank enkel als klein jongetje gekend. Van opvoeding had tante niet veel koek gegeten. Ze zag hem doodgraag en ze kon hem niks weigeren." De beschuldigde zat indertijd vooral stil de rest van de familie te observeren. "Soms was hij wel een driftkikker. Hij kon dingen kapot smijten en diertjes pijn doen."

Bekijk ook: 

Auteurs: 
Belga