Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oude Oostendse stapelloods krijgt nieuw leven

Oude Oostendse stapelloods krijgt nieuw leven

Nieuws
18/12/2020

Het stapelhuis Entrepot, gelegen langs de Oostkaai van het Vlotdok is opgetrokken in monumentale neoclassicistische bouwtrant in 1908. De gevels werden beschermd als monument en volgens het beheersplan is het bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten.


Het historisch gebouw is eigendom van Haven Oostende. Het staat sinds vele jaren leeg en is daardoor dringend aan restauratie toe. Het nieuwe havenbestuur besliste in 2019 om het Entrepotgebouw te restaureren en het een economisch verantwoorde bestemming te geven.

De gevels worden volledig gerestaureerd en de binnenruimte krijgt een moderne invulling. Er zijn vijf verdiepingen voorzien. De kers op de taart is de expressieve optopping die het monument versterkt en opwaardeert tot een architecturaal meesterwerk. Het stapelhuis Entrepot vormt één geheel met het naastliggend douanegebouw. Haven Oostende,  de eigenaar van het douanegebouw sinds begin dit jaar, is al gestart met grote herstellingswerken aan dit pand.