Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oud Yprabier krijgt tweede leven dankzij familiebrouwer én zoon Edouard Vermeulen

Oud Yprabier krijgt tweede leven dankzij familiebrouwer én zoon Edouard Vermeulen

Nieuws
25/05/2023

Ypra was een familiebrouwerij sinds 1836. Maar in 1976 kwam daar een einde aan. De laatste brouwer was Charles Vermeulen, de vader van modeontwerper Edouard Vermeulen van modehuis NATAN. Opvallend: Edouard Vermeulen is net als Omer Jean Vander Ghinste - van de gelijknamige brouwerij in Bellegem- een nakomeling van Polydore Vermeulen, de eerste brouwer van brouwerij Ypra.

Mode vertaald naar bier

Brouwerij Omer Vander Ghinste blaast het bier van hun familie in Ieper nu nieuw leven in. Na Omer en Tripel LeFort nemen ze het Yprabier op in hun gamma. Zo komen beide families weer samen. Edouard Vermeulen heeft zijn visie op mode en ervaring in de haute couture nu vertaald naar de brouwtradities. (lees verder onder de video)

"Mijn broer en ik hebben destijds voor iets totaal anders dan brouwen gekozen," zegt Edouard Vermeulen, "maar nu ben ik heel blij dat Ypra in de familie blijft. En zelfs al heb ik West-Vlaanderen lang geleden ingeruild voor Brussel, we zijn altijd heel close gebleven met de familie Vander Ghinste. Uit respect voor de familietraditie heb ik dan ook meteen toegezegd om mee te werken aan dit mooie verhaal.”

Onverzettelijke molen

Ypra draagt het predicaat ‘onverzettelijk lekker’, als knipoog naar de onverzettelijkheid van de familie Vermeulen en hun molen naast het kasteel van Elverdinge. Die molen leverde het gemalen graan voor de productie van het bier. Het aangrenzende kasteelpark behoorde toe aan graaf d’Ennetières. Die wilde in 1850 graag de grond kopen waarop de molen stond. (lees verder onder de video)

De familie Vermeulen sloeg zijn aanbod echter af, waarna de graaf tientallen populieren op zijn grond plantte om de wind van de molenwieken af te nemen. De brouwer-molenaar reageerde gevat door de molen hoger te maken. Toen de populieren maar bleven groeien, was de familie Vermeulen de graaf opnieuw te slim af door in 1909 de wieken weg te halen en de molen voortaan mechanisch aan te drijven.