Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Ossan Zeer': cover van Red Zebra vraagt aandacht voor chronische pijn

'Ossan Zeer': cover van Red Zebra vraagt aandacht voor chronische pijn

Nieuws
07/01/2022

"I can't relax no more... Oh, doctor doctor can't you see, there must be something wrong with me." Iconische woorden uit het bekende nummer 'I Can't Live in a Living Room' van Red Zebra, de punkgroep uit Brugge. Met dat nummer gingen zanger Peter Slabbynck van Red Zebra en muzikant Augustijn Vermandere aan de slag.

Ze bewerkten het nummer en schreven een nieuwe tekst, in het West-Vlaams, gebaseerd op getuigenissen van mensen met chronische pijn uit het boek 'Zinvol Ziek' van Lynn Formesyn. Het nummer heet heel toepasselijk 'Ossan Zeer'. 

Aandacht voor chronische pijn

'Ossan Zeer' komt er op vraag van de vzw Brein Storm, opgericht om mensen te steunen die lijden aan chronische pijn. Het belangrijkste doel is om zo meer onderzoek te kunnen voeren naar chronische pijn bij kinderen en adolescenten. De vzw werkt hiervoor samen met het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen.

De initiatiefnemers zijn Tristan Vandeputte, zelf chronisch pijnpatiënt uit De Panne en zijn moeder Sabrine Desaever. Augustijn en Peter hebben beiden een band met De Panne. De mama van Augustijn groeide er op en Peter trad op op het Sea Side festival. Ze krijgen ook steun van de gemeente. 

Opnames in Oostende

In de studio Augustijn in Oostende zijn ze druk in de weer met de opnames van het lied. Peter Slabbynck wist eerst niet goed welk nummer hij zou bewerken, maar koos voor een herwerking van 'I Can't Live in a Living Room' uit 1992. Het nummer was destijds een enorm succes. "Het voelde goed om het nummer in het West-Vlaams te schrijven. Ik denk niet dat ik hiermee op nummer een van de Vlaamse hitparade zal geraken. Dat is niet de bedoeling."

Augustijn Vermandere speelt in de Oostendse Belpop coverband 'Barak Friture' en kent het nummer als geen ander. En hij kreeg zelfs carte blanche van Peter: "De muziek doet denken aan het origineel, maar het is absoluut geen kopie. De tekst is helemaal herwerkt naar een West-Vlaamse versie. Geen letterlijke vertaling, maar toch iets wat in de buurt blijft." 

Op 28 februari, de Zeldzameziektendag, wordt 'Ossan Zeer' gelanceerd.

Auteurs: 
Redactie