Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opvallend meer suïcidepogingen bij ons dan rest van Vlaanderen

Opvallend meer suïcidepogingen bij ons dan rest van Vlaanderen

Nieuws
08/12/2020

Cijfers over het aantal suïcides uit 2019 zijn er nog niet, maar gegevens over het aantal suïcidepogingen zijn er wel. Per 100.000 inwoners gebeurden er vorig jaar 173 suïcidepogingen bij vrouwen en 123 bij mannen. Die cijfers liggen iets lager dan het gemiddelde voor de laatste twee decennia (197 pogingen bij vrouwen en 134 bij mannen). Het aantal suïcidepogingen lag voor 2019 op naar schatting 9.745, wat neerkomt op ongeveer 27 pogingen per dag.

Regionale trends

Er zijn al jarenlang opvallende regionale verschillen. Dat is ook te zien in de cijfers van 2019. Zo ligt het aantal pogingen per 100.000 inwoners opmerkelijk hoger in Oost-Vlaanderen (171) en West-Vlaanderen (165) dan in de andere Vlaamse provincies. In Antwerpen gaat het om 120 pogingen op 100.000 inwoners, in Vlaams-Brabant ligt het cijfer op 100 en in Limburg op 96. "Deze verschillen zijn al langere tijd zichtbaar, waardoor sprake is van een duidelijke trend in Vlaanderen", zegt CD&V-parlementslid Schryvers.

Meeste gevallen aangemeld in Waregem

Vlaams minister van Welzijn Beke, gaf ook een overzicht van het aantal suïcidepogingen per ziekenhuis. In West-Vlaanderen werden het meeste aantal suïcidale patiënten aangemeld in het ziekenhuis van Waregem. In 2018 waren er het meest aanmeldingen in het AZ West van Veurne.

‘Ik pleit er ondertussen voor om het bestaande aanbod goed op elkaar af te stemmen zodat bepaalde problematieken vlot en grondig kunnen opgevolgd worden", zegt politica Loes Vandromme uit Poperinge.  Zeker in landelijke gebieden waar het hulpverleningsaanbod sowieso niet uitgebreid is, moet alle actoren zoveel mogelijk samenwerken. Bovendien staan West-Vlamingen er voor bekend om niet snel aan de alarmbel te trekken als ze er mentaal dreigen onderdoor te gaan. Dus moeten we hier extra waakzaam zijn,’ stelt Loes Vandromme.

OverKophuis

Eind vorige week nog, werd bekend dat er binnenkort ook in de Westhoek een OverKophuis komt. Jongeren vinden er een luisterend oor, maar kunnen er ook terecht voor professionele therapeutische hulp. Tot nu toe was er één West-Vlaams OverKophuis in Oostende.

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie legt momenteel de laatste hand aan een grondige analyse van een onderzoek waarbij wordt gezocht naar mogelijke verklaringen van de provinciale verschillen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga