Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opvallend meer Franse grensarbeiders

Opvallend meer Franse grensarbeiders

Nieuws
30/04/2014

“Door de krapte op de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen blijft het voor veel bedrijven noodzakelijk om een beroep te doen op Franse arbeidskrachten. En voor de Fransen zijn er blijkbaar voldoende stimulansen om in onze provincie te komen werken”, zegt Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Stimulansen

Het is opmerkelijk dat het aantal Franse grensarbeiders vorig jaar de grootste stijging in vier jaar tijd kende. Het jaar ervoor, van 2011 naar 2012, bedroeg de stijging nog geen 1%, van 2010 naar 2011 was er een daling van 7% en het jaar dáárvoor bleef het aantal status-quo.  “De stijging wijst erop dat onze West-Vlaamse bedrijven een beroep blijven doen op Franse arbeidskrachten,” vertelt Astrid De Clerck, Voka-regioverantwoordelijke voor Noord-Frankrijk. “En ondanks het wegvallen van het fiscaal voordelige statuut voor grensarbeiders, op 1 januari 2012, blijven Fransen geïnteresseerd om in te gaan op West-Vlaamse vacatures. Er zijn voor Fransen verschillende stimulansen om zich te verplaatsen naar West-Vlaanderen om hier te komen werken: er is hier meer werk dan in Frankrijk en Wallonië, de lonen liggen hier nog steeds hoger en Noord-Fransen betalen hun (lagere) bijdrage voor de sociale zekerheid in België.”

Met een gemiddelde van 6,3% (en in een regio als Tielt bijvoorbeeld maar4,4%) ligt de werkloosheid in onze provincie een pak lager dan in Frankrijk. Daar is meer dan 10% werkloos. Bij jongeren is dat zelfs meer dan 25%.