Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opnieuw mondmaskers voor leerlingen van 5de en 6de leerjaar

Opnieuw mondmaskers voor leerlingen van 5de en 6de leerjaar

Nieuws
28/10/2021

Dat is gisteravond beslist op het overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijskoepels. Vooral in de lagere scholen verspreidt het coronavirus zich als een lopend vuurtje in de scholen. Zoals in het verleden al het geval was, zullen de jongeren van het vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs opnieuw het mondmasker moeten dragen in de klas.

Uitzondering

Een uitzondering is wel mogelijk, want als er in ruime klassen voldoende afstand gehouden kan worden als de leerlingen stilzitten, én er een goede ventilatie is, mag het mondmasker binnen wel af. Voor de leerlingen van het secundair onderwijs verandert er niets. De hoge vaccinatiegraad bij de twaalf- tot achttienjarigen in Vlaanderen heeft in hun voordeel gespeeld.

Quarantaine en tests

Tot slot komt er een einde aan de huidige quarantainestrategie, die te veel kinderen nodeloos thuishoudt. De nieuwe teststrategie gaat als volgt: enkel kinderen van jonger dan twaalf jaar met symptomen worden nog getest. Concreet gaat een klas pas een week in quarantaine vanaf het moment dat er binnen één week bin

nen één klas vier besmettingen vastgesteld worden. 

Gemengde reacties

De reacties op het mondmasker zijn verdeeld. In de vrije basisschool in Vichte hopen ze alvast zo weer fysiek naar de les te kunnen. De lagere school is er al bijna een week dicht want de 260 leerlingen zitten in quarantaine. De leerkrachten verkiezen een mondmasker zeker boven online les.

Maar er zijn ook vragen over hoe het na de herfstvakantie precies moet met dat masker. "De maatregel is nogal vaag. We moeten het allemaal aandoen als we binnen rondlopen. Het zou in principe uit mogen als de kinderen stil zitten en als het CO-2 gehalte goed is. Wij meten heel vaak, maar het is natuurlijk moeilijk om op elk moment van de dag te meten," luidt het.

Auteurs: 
Belga
Redactie