Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oplossing fileprobleem E17: 'Fransen passen grenscontroles aan'

Oplossing fileprobleem E17: 'Fransen passen grenscontroles aan'

Nieuws
04/02/2021

De communicatie rond die controles met de Franse autoriteiten loopt niet zo vlot, zo blijkt.

Drie ongevallen op drie dagen tijd met gisteren een dode, dat is de trieste balans van de grenscontroles door de Franse politie op de E17 in Rekkem.

"Veiliger aanpak voor Fransen"

Onze politie controleert ook af en toe op niet essentiële verplaatsingen maar doet dat met onderschepping, zodat geen gevaarlijke files ontstaan. Nu zullen de Fransen het ook veiliger doen, zegt gouvereur Carl Decaluwé.

"De oplossing is, we zijn al sinds maandagnamiddag aan het aandringen, dat men dieper in Frankrijk gaat controleren. Nu was dat aan de eerste afrit in Neuville-en-Ferrain. Men zal nu een afrit verder gaan, aan Auchan.

We hadden ook gevraagd om een opsplitsing te maken tussen vrachtverkeer en personenvervoer en dat zal nu ook gebeuren. Ik hoop nu dat daarmee minder files ontstaan en dat het veiliger wordt".

Eerst dode en dan maatregelen?

Gouverneur Decaluwé: "Wij hadden fiches gestuurd rond onze ervaring die wij hadden met de terreurcontroles een aantal jaren geleden, er zijn toen ook veel dodelijke ongevallen gebeurd. We hebben dat allemaal overgemaakt.

Natuurlijk, toen controleerden ze op Belgisch grondgebied, nu rond covid is dat wettelijk bij mijn weten niet mogelijk. Vandaar dat ze die oplossing hebben gekozen op hun grondgebied. Natuurlijk dan moet je op de goodwill van de Fransen rekenen. De prefect heeft goed meegewerkt, maar het duurt wat."

(lees verder onder de foto)

"Erg laat op de hoogte van de controles"

"Wij hebben maandag om 13u18 gehoord dat men om 14u ging controleren. Dat is rijkelijk laat. We hebben geprobeerd ons te organiseren. We hebben botsabsorbeerder van de Vlaamse overheid gevraagd om het zo veilig mogelijk te maken.

Maar goed, we hebben eruit geleerd. We hebben nu aan beide kanten van de grens elkaars telefoonnummer zodat men kan bellen als er iets is".

De controles op Frans grondgebied zijn strenger dan bij ons. Zo moet je ook een negatieve coronatest voorleggen.

 

BEKIJK OOK:

Auteurs: 
Redactie