Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oplichting via internet: aantal meldingen is topje van ijsberg

Oplichting via internet: aantal meldingen is topje van ijsberg

Nieuws
07/02/2023

Op de markt van Roeselare stonden vanmorgen enkele mensen van de politie en ARhus om voorbijgangers te waarschuwen voor cybercriminelen. Oplichters die online met een list je geld proberen te stelen.

"Cybercriminelen worden slimmer en slimmer. Er zijn ook veel andere technieken, denk bijvoorbeeld aan vriendschapsfraude of identiteitsfraude. Mensen sturen jou een Whatsapp in naam van je dochter of zoon. Al die technieken zorgen ervoor dat ze effectiever en doeltreffender worden. Daar willen wij een stokje voor steken", zegt Sandra Vanneste van ARhus.

Aantal meldingen stijgt

Het is belangrijk om te sensibiliseren, want eind vorig jaar kreeg Politiezone RIHo nog veel oproepen binnen van nepbankiers. Ze merken dat het aantal jaar na jaar stijgt.

"Wij tellen ongeveer vorig jaar 453 feiten van internetfraude", zegt Curd Neyrinck, korpschef van de politiezone RIHo. "Dat gaat van bankkaartfraude tot phishing en hacking. En wij stellen vast dat er slechts 10 à 15 procent aangiftebereidheid is bij de mensen. Dus het gaat over een groot aantal feiten."

"Nee tegen cybercriminelen"

Nog de hele week zijn er activiteiten in Roeselare om te vermijden dat je slachtoffer wordt. Ontdek ze hier:

Dinsdag 7/02

Woensdag 8/02

  • 8u30-10u40 en 10u-12u10: Geldezels? Veiliger Internet Week informeert jouw leerlingen! (voor klassen SO 2e en 3e graad RSL, door Febelfin). Schrijf je klas hier in
  • 13u30-16u: Geldezels? Veiliger Internet Week informeert jongeren! (voor jeugdorganisaties en -verenigingen, door Febelfin) Schrijf je groep hier in

Donderdag 9/02

Vrijdag 10/02

Zaterdag 11/02

Doorlopend van 6/02 t.e.m. 11/02 

  • Veiliger Internet Week challenge: Test jouw kennis én die van jouw (klein)kinderen over online veiligheid. Speel (samen) de Kahootquiz van Politiezone RIHO! 
Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere