Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opgravingen Geluwe leggen Romeins verleden bloot

Opgravingen Geluwe leggen Romeins verleden bloot

Nieuws
07/10/2020

"Uit de Romeinse periode werden verschillende sporen van gebouwen en crematiegraven gevonden", zegt de stad Wervik. "Die graven bleken bijzonder rijk. Archeologen vonden onder meer glas en aardewerk aan. Hoe deze vondsten in verband staan met het reeds bekende rijke Romeinse verleden van Wervik zal blijken uit een latere studie."

Sporen WOI

"De opgraving bracht ook enkele loopgraven uit WO I aan het licht, wat op zich niet zo vreemd is voor deze streek", zegt de stad Wervik. "De Duitse bezetter was hier van midden oktober 1914 tot midden oktober 1918, wanneer het Britse leger Geluwe en Wervik kwam bevrijden. De herinnering aan de oorlog werd zeer concreet door het aantreffen van de stoffelijke resten van 6 Britse militairen.

Na grondig onderzoek worden zij met volledige militaire eer op een begraafplaats van de ‘Commonwealth War Graves Commission’ begraven, waar deze organisatie voor altijd voor hun graven zal blijven zorgen. Meer dan een eeuw na hun dood, zullen deze militairen hun laatste rustplaats vinden bij hun kameraden, onder een grafsteen met hun naam, of, indien identificatie van de soldaten niet mogelijk zou blijken, onder een grafsteen met de inscriptie ‘Known Unto God’."