Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ook Kortemark wil lokaal contactonderzoek uitrollen

Ook Kortemark wil lokaal contactonderzoek uitrollen

Nieuws
20/07/2020

Om de gezondheid van de rusthuisbewoners te vrijwaren, en een nieuwe uitbraak van het virus te voorkomen. De gemeente steunt de maatregel. Intussen heeft de lokale crisiscel beslist dat mondmaskers verplicht zijn in de publiek toegankelijke ruimtes van openbare gebouwen. En ook op de wekelijkse markten.

Heft in eigen handen

Volgens de officiële cijfers van Sciensano telt Kortemark sinds 14 juli zes nieuwe coronabesmettingen. Maar uit eigen cijfers blijken dat er 11 te zijn. Daarom zal de gemeente zelf het heft in handen nemen om de lokale contactopsporingen in kaart te brengen. "Wij vinden het spijtig dat we weinig info krijgen over waar de besmettingen zich situeren," zegt burgemeester Karolien Damman. "Vandaar willen we gerichtere maatregelen nemen en zelf een tracing op poten zetten. We hebben vorige week al contact gehad met de voorzitter van de Kortemarkse huisartsen voor de opmaak van een preventief plan van aanpak. 

De lokale huisartsen in Kortemark zullen elke patiënt met symptomen die mogelijk op COVID-19 kunnen wijzen, vragen om zijn of haar contactgegevens na te laten. Ook binnen de eerstelijnszone wordt er momenteel overleg gepleegd om dit initiatief in de triagepost van Torhout toe te passen voor de zes gemeenten van deze eerstelijnszone. Bij een positieve coronatest worden deze, met de goedkeuring van de patiënt in kwestie, aan de gemeente overgemaakt. Medewerkers van het Sociaal Huis zullen vervolgens de coronapatiënt contacteren om zijn of haar recente contacten in kaart te brengen. Bedoeling is om op die manier eventuele clusters te lokaliseren, bijvoorbeeld in een bepaalde vereniging.

Mondmaskers

Voortaan moeten bezoekers ook een mondmasker dragen in het gemeentehuis van Kortemark, in De Roende en in De Beuk. Ook op de wekelijkse markt op donderdag op de Proostdijeparking en op de wekelijkse boerenmarkten langs de Handzamestraat en op het Handzameplein zal dat het geval zijn. Op al deze locaties zullen de bezoekers daar via signalisatie expliciet op worden gewezen.

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox