Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ook ijspiste in De Haan met Kerst

Ook ijspiste in De Haan met Kerst

Nieuws
14/10/2022

Een piste met synthetische platen is heel duur. En ook een rolschaatspiste zonder overdekking is duurder dan een natuurijspiste, zegt De Haan. Daarom kiest de kustgemeente nu toch voor klassieke ijspistes, maar er worden belangrijke maatregelen genomen om de energiekosten terug te dringen.

Zo zullen de pistes kleiner zijn, 200 m² i.p.v. 300 m², en – net als vorig jaar – overdekt. Ook kiezen ze voor de technisch meest geavanceerde piste, met een dunnere ijslaag, 7cm i.p.v. 14cm, en een extra isolatielaag onder het ijs. Zo ligt het energieverbruik beduidend lager. Ook de periode waarop de schaatspistes open zijn wordt ingekort, wat nog een vermindering van het verbruik betekent.

Belangrijk voor de economie

Schepen voor toerisme en lokale economie Marleen De Soete: “Na onderzoek en berekening blijken natuurijspistes, inclusief energieverbruik, het goedkoopst en meest belevingsvol te zijn. Schaatsen is ook betaalbaar voor iedereen, terwijl belevingsvolle winterevenementen van niveau noodzakelijk zijn voor onze lokale economie en tewerkstelling.”

Veel gemeenten schrappen hun ijspiste, omwille van de hoge energiekosten. Naast De Haan behouden ook Oostende en Knokke-Heist dit jaar hun klassieke ijspiste.

Auteurs: