Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onderzoek schuldig verzuim nadat man sterft in Kortrijk

Onderzoek schuldig verzuim nadat man sterft in Kortrijk

Nieuws
08/10/2019

Vorige week woensdag is een 45-jarige man rond middernacht om het leven gekomen, nadat hij onwel was geworden op een muurtje, in elkaar was gezakt en gestorven. Het gaat om een natuurlijke dood, blijkt uit de autopsie.

Pas 2 uur later

Vreemd is dat de politie pas meer dan 2 uur later zijn lichaam vond terwijl uit camerabeelden blijkt dat 8 andere mensen voorbij de man zijn gelopen. Niemand bood hulp of belde de hulpdiensten. Het Kortrijkse parket bevestigt dat de politie een onderzoek is gestart naar mogelijk schuldig verzuim, schrijft de krant. "Het onderzoek verkeert momenteel nog in een vroeg stadium. Het is niet duidelijk of het gerecht ook daadwerkelijk van plan is om de mensen uiteindelijk te vervolgen en of ze de man nog hulp hadden kunnen bieden."

Moeder: "Niet te vatten"

De moeder van Bart Rigole reageerde aangeslagen in de krant. “Wij vonden het al raar dat de hulpdiensten pas om 3 uur verwittigd werden. We dachten al dat er mensen gepasseerd moesten zijn. Als dat zo is, moesten zij hulp bieden. Ik heb mijn zoon destijds geadopteerd uit India, toen hij vier jaar was, om hem daar van straat te halen. Dat hij uiteindelijk op zo’n manier hier bij ons moest sterven, is niet te vatten.”

Een inwendige autopsie moet de doodsoorzaak van de man bepalen.

Psycholoog: "Zien we vaak in onze samenleving"

Hoe komt het dat niemand de man in nood te hulp schoot?  Het Is volgens psycholoog Stijn Bijttebier een wel vaker terugkerend fenomeen in onze samenleving. Wetenschappers omschrijven het als het omstanderseffect.

Stijn Bijttebier, docent Toegepaste Psychologie Vives: "Het omstanderseffect is iets waarbij omstanders geen hulp bieden aan iemand in nood. En daar zijn verschillende mogelijke verklaringen voor. Een van die verklaringen is dat iemand anders eigenlijk beter in staat zou zijn om hulp te bieden aan die persoon. Nog een mogelijkheid is dat met eigenlijk zelf denkt om schade op te lopen. En derde iets wat we soms zien is dat we soms zien is dat mensen de situatie als niet gevaarlijk inschatten waarbij de teveel haast hebben en vermoeden dat er teveel haast is bij dat moment."