Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onderhandelende partijen in Oostende heel positief

Onderhandelende partijen in Oostende heel positief

Nieuws
19/11/2018

Na meer dan zestig uur onderhandelen konden ze gisteravond om halfzeven afklokken met een inhoudelijk akkoord. Over de tekst zelf willen ze nog niets kwijt, en ook de bevoegdheden en wie schepen wordt is nog niet beslist. Woensdagmorgen stellen ze coalitieakkoord voor. Oostende is dan meteen de laatste stad of  gemeente die na de verkiezingen van 14 oktober een nieuw bestuur samenstelt.

Het is het einde van een tijdperk, want er komt straks dus een stadsbestuur zonder socialisten in Oostende. Bart Tommelein wordt in januari titelvoerend burgemeester van de stad, maar zal zich wellicht eerst nog moeten laten vervangen omdat hij dan nog Vlaams minister zal zijn.

Open Vld, N-VA, Groen en CD&V vormen vanaf volgend jaar de nieuwe bestuursploeg. In dertig pagina’s staat wat ze willen realiseren, maar de nota moet eerst naar de partijen. De onderhandelingen verliepen twee weken lang opvallend constructief, zegt Björn Anseeuw van N-VA Oostende. Bij CD&V, dat straks wellicht één schepenzetel invult, zegt onderhandelaar Cyriac Borloo hetzelfde.

De partij Groen, die lang de sleutel voor de nieuwe meerderheid in handen had, zegt dan weer dat ze een sociaal en groen coalitieakkoord hebben bereikt.

Morgenavond stappen de onderhandelaars naar hun partijbesturen en leden en tegen woensdagmorgen wordt een officiële mededeling verwacht van de nieuwe ploeg onder leiding van burgemeester Bart Tommelein.

Lees ook:

 

Auteurs: