Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Onbemand vaartuig vaart Oostendse haven binnen

Onbemand vaartuig vaart Oostendse haven binnen

Nieuws
04/12/2020

De 'Adhemar' is een van de drie hoogtechnologische robots van het Marine Robotics Centre. Vanuit een controlecentrum is de robot probleemloos de Oostendse haven buiten en binnen geloodst. Dat betekent dat ook grote schepen in de toekomst van op afstand of autonoom kunnen varen. Nu dienen de robots vooral voor wetenschappelijk onderzoek op zee en grote infrastructuur projecten zoals offshore windparken.

Vlaams minister van Innovatie, Hilde Crevits: “Vlaanderen investeert in innovatieprojecten op zee omdat onze Blauwe Economie en mariene kennis tot de absolute wereldtop behoren. Onbemande vaartuigen en mariene robotica zullen zeker een sleutelrol spelen in de Blauwe Economie van de toekomst. Het Marine Robotics Centre van VLIZ in Oostende neemt volop de pioniersrol op en zet samen met zijn partners belangrijke stappen naar de operationele inzet van onbemande vaartuigen op zee. Vandaag bewijzen we met het eerste Belgische onbemande vaartuig dat de haven van Oostende buiten en binnen is gevaren dat onze innovatieve projecten tot concrete resultaten leiden.”

Vice-eersteminister en minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne: “Opnieuw is onze Noordzee het schouwtoneel voor innovatieve projecten. Verschillende Belgische bedrijven investeren in deze technologie. Deze test heeft een ad hoc toelating gekregen. Maar het is belangrijk dat er hiervoor een permanent wettelijk kader komt die onze pioniersrol een extra boost kan geven. Dat wil ik voor de zomer van 2021 uitwerken en zo een gelijk speelveld creëren voor deze innovatie industrie.”

Auteurs: 
Bernard Vanneuville