Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Onbegrijpelijk, wie doet dit?" Drie moorden en 6 moordpogingen in rusthuis Oostrozebeke

"Onbegrijpelijk, wie doet dit?" Drie moorden en 6 moordpogingen in rusthuis Oostrozebeke

Nieuws
07/09/2022

De dader sloeg begin juli 2020 voor het eerst toe. Zowat een jaar lang werden verschillende bewoners van woonzorgcentrum Rozenberg ingespoten met een overdosis insuline. Drie keer resulteerde dat in een moord. Een man van 87 overleefde twee vergiftigingen, maar de derde poging werd hem uiteindelijk fataal. (lees verder onder de foto)

Geen enkele van de slachtoffers had injecties met insuline nodig. Het woonzorgcentrum stapte naar de politie. Maar die tast nog steeds in het duister. Nochtans werden alle personeelsleden aan de tand gevoeld en werden ook familie en nabestaanden verhoord. 

Plots gestopt

Opvallend: in augustus 2021 hielden de moorden en moordpogingen plots op. De moorden bleven twee jaar onder de radar. Het onderzoek verliep onder embargo - hoogst uitzonderlijk. Het toont aan hoe groot de hoogspanning rond het dossier is. (lees verder onder de video)

Reactie algemeen directeur

"De hoofdverpleegkundige stelde vast dat er toch iets mis was met een overlijden," zegt algemeen directeur Carl Vereecke van Oostrozebeke. "Uiteindelijk is beslist om aangifte te doen, in november 2020. Dat nieuws is hard aangekomen bij de werknemers. Wij hebben hen moeten ondersteunen om dat een plaats te geven."

Reactie parket

Het parket laat weten dat het onderzoek begon in november 2020, na het verdacht overlijden van twee bewoners. Dat breidde uit naar nog een derde overlijden en ook het onwel worden van nog eens vijf bewoners wordt bijkomend onderzocht. "Bij twee bewoners is abnormaal veel insuline vastgesteld, verder onderzoek moet nu uitwijzen of er al dan niet sprake is van kwaad opzet," zegt het parket.  (lees verder onder de video)

Niet ongerust

De moeder van Eddy Callens is 92 en woont in het woonzorgcentrum. Hij is fel geschrokken: "Ongelofelijk. Ik wist daar niets van. Waarom zo’n mensen vermoorden? Ik begrijp dat niet." Maar zorgen maakt Eddy zich niet: "Gelukkig is ze zich nog goed van alles bewust en ze heeft een drukknop om hulp te roepen mocht dat nodig blijken"

Auteurs: