Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe roman ‘Grauw’ van Raoul Servais voorgesteld

Nieuwe roman ‘Grauw’ van Raoul Servais voorgesteld

Nieuws
24/01/2020

Discriminatie en onderdrukking zijn een inspiratie voor de veelzijdige kunstenaar, ook voor zijn novelle Grauw die verwijst naar de jaren dertig en de opkomst van extreem rechts. “Aan het einde van de jaren dertig waren er veel defilés van uiterst rechtse groeperingen. Ik denk bijvoorbeeld aan het Vlaams Nationaal Verbond. Dat was geïnspireerd op de Duitse Hitlerjugend. En dan was er nog De Vlag, geïnspireerd op de Duitse SS’ers. Zij defileerden in de straten van Oostende en ik was bang als ik die mannen zag. Ook nu moeten we waakzaam zijn want meer en meer voelt men dat uiterst rechts opnieuw opduikt en invloed krijgt op de bevolking. Mijn boek is een zeer schuchter en bescheiden alarmsignaal dat ik geef: pas op, het zou terug kunnen komen.”

Raoul Servais werd in Oostende geboren en werkt en woont nu Leffinge. Hij is vooral gekend als animatiecineast. Hij maakte tot op vandaag vijftien kortfilms en één langspeelfilm. Hij schreef zijn scenario’s zelf en publiceerde in 2018 een eerste roman L’Eternel présent. Raoul Servais kreeg niet minder dan 60 internationale prijzen waaronder de Gouden Palm in Cannes. (lees verder onder de foto)

Sinds juni 2018 is er in Mu.ZEE een permanente tentoonstelling van zijn werk, zoals voordien zijn stadsgenoten James Ensor en Léon Spilliaert. Er worden decorstukken getoond, poppen, 3D-tekeningen en natuurlijk zijn bekroonde kortfilms.

Bekijk ook:

 

Auteurs: