Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe plannen voor bankautomaat in Bissegem

Nieuwe plannen voor bankautomaat in Bissegem

Nieuws
22/12/2022

Volgens de bankkantoren is de oorzaak van de sluiting de daling van het aantal contante betalingen. "We kunnen niet verwachten dat iedereen volledig overstapt op digitaal betalen", zegt Wout Maddens, Kortrijks schepen van Stadsvernieuwing.

Bissegem

In Bissegem is er al sinds 2020 geen bankautomaat meer aanwezig. "Na intense gesprekken heb ik kunnen afdwingen dat we tegen ten laatste eind 2023 een nieuw operationeel cashafhaalpunt krijgen." Het gaat over twee automaten ter hoogte van parking Rietput.

De bouwaanvraag daarvoor is ingediend. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 3 januari.

"Basis dienstverlening"

"Mijn bezorgdheid gaat uit naar het verzekeren van de bereikbaarheid van deze basisdienstverlening." Daarom vindt Maddens ook dat de retributies die veel gemeenten nog heffen op bankautomaten in vraag moeten gesteld worden. Zo werden voor vier plekken in Kortrijk al vergunning afgeleverd.

"Voor de deelgemeenten Heule, Aalbeke, Marke en Rollegem kregen we de bevestiging dat de automaten van de andere bankinstellingen beschikbaar zullen blijven. Het gaat hier over onder andere Argenta, AXA en P&Q", verzeker Maddens.

Wetsvoorstel

Parlementslid Melissa Depraetere uit Stasegem dient een wetsvoorstel in dat de bankensector verplicht om voldoende bankautomaten te voorzien. Uit een studie blijkt dat er nergens in Europa zo weinig bankautomaten staan als bij ons.

De bevoegde minister Dermagne, wil het overleg met de bankensector nog een kans geven tot aan de lente. Maar dat heeft lang genoeg geduurd, zegt Depraetere.

Bekijk ook: banken verdwijnen uit meer en meer gemeenten

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere