Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe fase brengt nog meer Brusselse patiënten naar ons

Nieuwe fase brengt nog meer Brusselse patiënten naar ons

Nieuws
13/10/2020

Onze ziekenhuizen voelen de gevolgen van de slechte coronacijfers. In het AZ Delta ziekenhuis in Roeselare liggen momenteel 20 coronapatiënten. Gisteren waren dat er nog 12. Daarnaast is op nationaal niveau afgesproken om patiënten uit Brussel over te brengen naar andere locaties, waaronder heel wat ziekenhuizen uit West-Vlaanderen. Zo ligt in het AZ Delta ziekenhuis in Roeselare momenteel 1 coronapatiënt uit Brussel. Ook andere ziekenhuizen zoals het AZ Sint-Lucas in Brugge en AZ Zeno in Knokke Heist staan op een prioriteitenlijst om externe patiënten te ontvangen. Nu is dit nog niet het geval. Ook in AZ West in Veurne liggen momenteel geen Brusselse coronapatiënten. De ziekenhuisnetwerken zitten vandaag samen om het spreidingsplan van patiënten te bekijken.  

"Zeer zware herfst"

De bedoeling van de overschakeling naar fase 1A is om ziekenhuizen ook toe te laten COVID-patiënten beter te spreiden. Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro: "De nieuwe fase zal een effect hebben op de andere zorgen. Maar waar we midden maart nog alle niet-dringende zorgen moesten stopzetten, zullen we vandaag nog steeds zo veel mogelijk niet-dringende zorgen blijven verlenen", aldus Cloet.

Het zou de bedoeling zijn om consultaties en dagziekenhuis alvast maximaal te vrijwaren. De ziekenhuizen gaan nu bekijken hoe ze hun infrastructuur en personeel zo optimaal mogelijk kunnen inzetten. Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde, benadrukte eerder maandag dat de ziekenhuizen beter voorbereid zijn dan in maart, maar dat het hoe dan ook een moeilijke periode wordt. "We hebben uiteraard lessen getrokken uit de eerste piek en slaan nu veel vroeger alarm", aldus Meyfroidt. "Maar het staat vast dat we voor een zeer zware herfst staan."

Bekijk ook:

Auteurs: