Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuw station van Kortrijk blijft op protest stuiten

Nieuw station van Kortrijk blijft op protest stuiten

Nieuws
26/04/2023

Maar minister van erfgoed Matthias Diependaele heeft gisteren beslist om het oude gebouw niet te beschermen zodat de NMBS verder kan met haar plan. De NMBS geeft wel twee kunstwerken uit het oude gebouw een prominente plaats in het nieuwe station, namelijk het bas-reliëf op de voorgevel en een mozaïek.

Volgens minister Diependaele zijn er al genoeg gebouwen uit die wederopbouwperiode beschermd. Maar het Kortrijkse stationsgebouw staat sinds kort wel op de lijst van zeven meest bedreigde erfgoedsites in Europa.

"Dit gebouw heeft internationaal zoveel erkenning gekregen, omdat het uniek is. Dit gebouw moet blijven bestaan. Minister Diependaele heeft ook een aantal dingen gezegd die niet helemaal stroken met mijn waarheid", legt Hendrik Nelde van de Vlaamse Vereniging voor industriële archeologie uit.

Nelde zal zich dan ook niet neerleggen bij deze beslissing. "Golfplaten en plastiek is niet mijn ding. Als we van twee kanten met respect naar elkaar luisteren, ben ik overtuigd dat alle eisen die de toekomst stelt kunnen ingevuld worden met behoud van dit gebouw. Ik zal meer mensen wakker schudden om te waarschuwen wat er zal komen en wat het zou kunnen zijn." 

Bekijk ook:

 

Auteurs: